23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović: Masovna vakcinacija i smirivanje tenzija za uspješnu turistilčku sezonu

Abazović u Tivtu

Predstojeća masovna vakcinacija stanovništva i pripreme za nastupajuću ljetnju turističku sezonu, bili su u fokusu radne posjete poptredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića Tivtu.

Viceprmeijer se danas sreo sa predsjednikom Opštine Tivat Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima, a potom je Abazović obišao turističke komplekse Porto Montenegro i Luštica Bay i sa predstavnicima njihovih menadžment timova razgovarao o predstojećoj sezoni.

„Opština Tivat treba da i u narednom peridu, zadrži epitet jeden od lokomotiva razvoja Crne Gore. Raduju me najave uspostavljanja novih direktnih avio-linija sa Tivtom. Cij je da svi  upregnemo sve svoje kapaciteta kako bi se ostvario, u ovim okolnost ima  najbolji mogući rezultat ljetnje turističke sezone koji može da dovede do trajne stabilizacije našeg ekonomskog sistema i relaksacije briga među našim građanima o tome kako će se sve ekonomski odvijati u narednom periodu“- kazao je Abazović dodajući da su namjere da se „ostvari turistički proizvod koji je na nivou najmanje 50% onoga iz 2019.“

Abazović u Tivtu

On je istakao da će se veliki strani investitori prisutni u Tivtu kroz projekte Porto Montenegro i Luštica Bay uključiti u kampanju masovne vakcinacije koja uskoro kreće i da je cilj da se u relativno kratkom peridoum vakciniše i što veći broj radnika u ugostiteljskom sektoru.

„I da oni vjerovatno imaju vidno obiklježje da su vakcinisani, kako bi svi turisti koji budu boravili na Tivatskoj rivijeri ili uopšte u Crnoj Gori, osjećali veću dozu sigurnosti.“- podvukao je potpredsjednik Vlade.

Abazović je ocijenio da Vlada ima „zavidnu saradnju“ sa Opštinom Tivat i najavio smjene dijela rukovodilaca nekih državnih ustanova u Tivtu na čiji rad i rezultate lokalna vlast ima najviše primjedbi. Abazović je najavio i skori povratak školskog broda Mornarice VCG. jedrenjaka „Jadran“ u Tivat kao njegovu matičnu luku istakavši da je „i to jedna dobra poruka da Vlada misli o Opštini Tivat, ali da i svi mi zajedno treba da mislimo kako da stvaramo jedno uspješnije društvo“. „Jadran“ koji ima viđedecensijku blisku vezu sa Tivtom, bez obrazloženja je  ukonjen sa svog stalnog veza na gradskoj rivi Pine tokom mandata prošle DPS-om predvođene Vlade i njenog ministra odbrane Predraga Boškovića, te je brod prebačen u Bar.

Abazović je sve građane pozvao na smirivanje političkih tenzija i provratak normalnom životu, posebno u susret turističkoj sezomni čiji je uspjeh izuzetno ekonomski važan za cijelu državu.

„Nikome ne trebaju tenzije niti naelektrisana atmosfera. Mislim da svi treba da se vratimo onome od čega živimo, da se vratimo turizmu, progesu, našim gostima i da ljude dočekamo sa osmjehom. Masovna vakcinacija će pomoći da se svi osjećaju lijepo u Crnoj Gori ove godine.Vjerujem da ćemo uz jednu dobru energiju koju emituje nova vlast u Opštini Tivat, ostvariti dobru saradnju i da će Tivat poslužiti kao model i drugim opštinama u Crnoj Gori da krenu putem razoja i investicija.“- kazao je Abazović, dodajući da je sa domaćinima razgovarao i o problemima koji tište Tivat, počev od loše finansijske situacije u opštinskom budžetu do „nekih korupcionaških aktivnosti iz prethodnog perioda“.

Na pitanje novinara ima li Vlada pouzdanu  informaciju hoće li ruski državni organi dozvoliti direktne letove ruskih aviokompanija za Crnu Goru tokom predstojeće sezone, Abazović nije direktno odgovorio.

„Ja se nadam da će Rusija omogućiti svojim građanima da sa direktnim letovima, dolaze u Crnu Goru. Mi nemamo antiruske stavove, bez obzora što mi pratimo spoljnu polituku EU. Rusija  je previše ozbiljna država da to ne bi  razumjela i ja sam u to ubijeđen“- istakao je Abazović.

Crna Gora se u međuvremenu pridružila novim ekonomskim sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog postupanja ruskih vlasti sa tamošnjim opozicionarom Aleksejom Navajnim, što je prema nezvanilnim informacijama, produkovalo odluku ruskih vlasti da ne dozvole direktan saobračaj svojih aviokompanija za Crnu Goru narednog ljeta.

Abazović je istakao da je premijer Zdravko Krivokapič nedavno razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim i da se nada da će dvije države uskoro intenzivirati svoju komunikaciju i saradnju.

Abazovic danas u Tivtu

„Rusija je Crnu Goru nedavno pomogla i vakcinama protiv koronavirusa. Mislim da je veoma važno o jasniti da nema zaista nikakve rezerve prema onome što je globalna politika, u odnosu na malu Crnu Goru. Mala Crna Gora  je  vrlo dobronamjerna priema svima- izabrala je svoj spoljnopolitički pravac ali to nije nikava restrikcija da se građani Ruske Federacije ne osjećaju lijepo i komotno i da ne uživaju u Crnoj Gori, isto kao što se tako već lijepo osjećaju u mnogim državama EU“- zaključio je Abazović.

„Iako nije u nekom izbornom procesu, Tivat je u fokusu aktuelne crnogorske Vlade sa kojom smo na putu da ostvarimo odličnu saradnju u cilju prevladavanja brojnih problema naslijeđenih od prošle lokalne vlasti.“-ocijenio je gradonačelnik Tivta Željko Komnenović dodajući da ga raduje postepeno poboljšanje epidemiolopke situacije uslijed ćega su i Vlada i Opština sada u prilici da više enegije i napora ulože u pripremu ljetnje turističke sezone.

„Naš cilj je da ostvarimo minimum 50% rezultata koje smo imali u rekordnoj 2019.godini. U tom smislu raduje i podatak o uvođenju novih direktnih avio-linija poput relacije Niš –Tivat koja kreće od juna mjeseca, a u pregovorima smo i za otvaranje linije Omsk-Tivat. Razgovarali smo i o obezbjeđivanju subvencija za drumski saobračaj, kako bi što više turista došlo u naš grad i na Crnogorsko primorje.“- istakao je Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije