17 C
Kotor

Slušaj online radio

U Radovićima danas je obilježena 60-ta godišnjica istorijskog prvog leta čovjeka u svemir

Sa otkrivanja spomenika Gagarinu u Radovičima (arhivska forografija)

Okupljanjem i prigodnom svečanošću kod spomenika posvećenom slavnom sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu, u Radovićima kod Tivta danas je obilježena 60-ta godišnjica istorijskog prvog leta čovjeka u svemir.

Heroj Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika, kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin  naime, 12.aprila 1961. godine se u kosmičkom brodu „Vostok“ vinuo u svemir, postavši na taj način prvo ljudsko biće koje je kročilo van nama do tada znanih prostora.

Na taj istorijski događaj za čitavo čovječanstvo i podvig tadašnje sovjetske nauke i tehnologije, u svom prigodonom obračanju okupljenima, je podsjetio Just Vid Rugel, predsjednik Društva rusko-slovenačkog prijateljstva i predsjednik NVO „Vrhunci ruske civilizacije“, a na čijem je privatnom imanju u Radovićima, na uglu Ulice N ikole Tesle, prije pet godina i podignut spomenik posvećen Gagarinu.

Među okupkjenima u Krtolima juće su bili brojni poštovaoci lika i djela prvog svjetskog kosmonauta, predstavnici ambasade Ruske Federacije iz Podgorice, kao i predstavnici Turističke organizacije Tivat. Rugel i Aleksandar Beljčenoko, prvi savjetnik  ruskog ambasadora u Crnoj Gori i predstavnik organizacije „Rossotrudničestvo“, u svom obraćanju podsjetili su na ogroman tehničko-tehnološki i naučni napor koji je SSSR uložio u izgradnju svog svemirskog programa predvođenog legendarnim naučnikom Sergejom Koroljevim, krajem pedestih godina prošlog vijeka, kao i na i hrabrost samog Gagarina da se upusti u avanturu u nepoznato jer se tada uopšte nije znalo da li ljudsko biće može preživjeti u bestežinskom stanju, hoće li se moći zaštititi od radijacije u svemiru i da li će se letjelica uopšte uspjeti  i vratiti na Zemlju.

Tivat je jedini grad u Crnoj Gori u kojem je podignut spomenik kosmonautu Juriju Gagarinu, a u ovdašnjem naselju Seljanovo postoji i ulica koja nosi Gagarinovo ime.

Izvor:S.L:

Najčitanije