9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović sa ministrima posjetio Kotor: Opšta bolnica da postane KBC, prioriteti, bedemi, sportska dvorana…

Posjeta Kotoru – foto Vlada CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, zajedno sa ministrima, boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Kotor, gdje će se sastaao sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem. Pored premijera Abazovića, vladinu delegaciju činili su ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

“Kotor je grad koji generiše najveću vrijednost u Crnoj Gori koja se ne mjeri samo ekonomskim parametrima, već kao turistički brend po kojem je naša država prepoznatljiva u svijetu”, poručio je Abazović.

On je kazao da će Vlada podržati projekat čišćenja gradskih bedema.

“Riječ je o vrlo složenoj proceduri u tehnološkom smislu. S obzirom na to da su čelnici Opštine već kontaktirali italijanske firme koje imaju iskustvo u obavljanju tih poslova, spremni smo da nađemo način za finansiranje i da se sa realizacijom krene što prije”, najavio je Abazović.

Premijer je kazao da očekuje i izgradnja jednog krila Opšte bolnice Kotor, čime bi ova zdravstvena ustanova postala kliničko-bolnički centar.

“Kotorska bolnica predstavlja regionalni centar u koji je Vlada u proteklom periodu značajno investirala. Cilj je da u danima pred nama osmislimo idejni projekat, koji bi podrazumijevao izgradnju jednog krila kako bi Opšta bolnica u okviru tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite  postala kliničko-bolnički centar. Budući da je na ovom području, prisutan veliki broj građana/ki i turista/tkinja, naročito tokom ljetnjih mjeseci, takav objekat bi bio neophodan”, istakao je Abazović.

Sportska dvorana Kotor – foto Vlada CG

Kao jedan od osnovnih problema usporenog ekonomskog razvoja Kotora, on vidi u sporost procedura od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

“Ubrzavanje procedura pokrenulo bi izgradnju određenih objekata na teritoriji opštine. U razgovoru sa predstavnicima AD Luka Kotor informisan sam da je protekla sezona bila izuzetna kada je u pitanju broj uplovljavanja kruzera i broj putnika/ca koji su posjetili Kotor. U planu su mjere koje bi doprinijele da prihodi od te grane turizma budu veći. Kako sam obaviješten, u februaru počinje izgradnja novih gatova za jahte i jedrilice u kotorskoj luci, što će uvećati prihode i  dati još jednu vrijednost ovom gradu. Moram istaći da je Kotor veoma uspješna opština i mi iz Vlade bismo voljeli da se na nju ugledaju i ostali gradovi u Crnoj Gori. Nadam se da ćemo zajedničkim djelovanjem uspjeti da riješimo i druge infrastrukturne probleme, kao što je, recimo, sportska dvorana”, saopštio je Abazović.

Predsjednik Opštine, Vladimir Jokić, tom prilikom je kazao da Kotor kao opština ima najmanje finansijskih zahtjeva prema državi.

Posjeta Bolnici Kotor

Naši zahtjevi prema Vladi se odnose na to da se otvori prostor za dalje napredovanje i razvijanje grada, uz smanjenje administrativnih prepreka. Tu izražavam veliku zahvalnost što je prepoznato da ti problemi postoje i što postoji spremnost da se oni prevazilaze. Naravno, jasno je da se problemi sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara ne mogu riješiti preko noći, ali možemo ući u proces rješavanja tog problema. Obići ćemo i sportsku dvoranu koja se gradi kao Skadar na Bojani. Od 2008. godine je započeto sa rokom izgradnje od godinu dana. Kao što vidimo, izgradnja nigdje nije odmakla. Tu postoji bezbroj problema sa kojima ćemo upoznati predstavnika Vlade Crne Gore u nadi da ćemo zajednički naći rješenje i završiti je. Koliko je to veliki problem, a država i Opština Kotopr su suinvestitori možda najbolje govori činjenica da je oprema na toj sportskoj dvorani u međuvremenu zastarjela i da se mora mijenjati”, kazao je Jokić.

On je naglasio da bi, prema preliminarnoj procjeni,  čišćenje gradskih bedema tj. frontova prema moru, uz restauraciju/konzervaciju koštalo do šest miliona eura.

Najčitanije