8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Šćekić: Bolnica Meljine daleko od gašenja, dajemo joj infuziju preko kotorske bolnice

Foto Vlada CG

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao je da Vlada uradila sve da bolnicu Meljine vrati u javno zdravstvo, te da se zaposlenima manipuliše. Govoreći o 50 radnika koji su dobili otkaz, rekao je da oni moraju da se prijave na konkurs, kako bi postali dio javnog zdravstva.

Šćekić je nakon obilaska bolnice u Kotoru, rekao da Vlada rješava problem, te da nije kriva što je bolnica Meljine svedena na 11 ljekara.

-To što je neko dozvolio da se devastira bolnica i svede na 11 ljekara, to je pitanje za one koji su to uradili, ne za nas koji taj problem rešavamo. Ovaj model je jedini moguć, želimo da damo napore da u okviru kotorske bolnice damo napore da bolnica Meljine funkiconiše i da damo napore da ona bude samostalna. Nije lako obezbijediti danas kadar koga nema u toj bolnici i zato mislim da kotorska bolnica pomaže da ne dođe do prekida zdravstvene usluge u Herceg Novom. Da li bi željeli da bude što više zaposlenih u tom dijelu kotorske bolnice, željeli bi ali to je proeces i to ne može da se uradi preko noći – dodao je Šćekić.

Upitan da li je to korak do gašenje bolnice Meljine, Šćekić kaže da je daleko od toga.

-Ona je dovedena do gašenje i mi je vadimo iz gašenja i zato smo joj dali infuziju preko kotorske bolnice. Da smo krenuli da pravimo bolnicu posebno mi bi morali da čekamo zakonske mogućnosti i cekamo novi kadar a to nije lako – naveo je Šćekić, dodajući da je bolnica ozbiljno zapuštena.

-Mi je vraćamo na nivo a ne dođe do prekida i da se pruži zdravstvena usliuga ali moraće da pomažu i druge bolnicei moraćemo da angažujemo i ljekare iz drugih bolnica – naveo je on.

Kad je u pitanju 50 radnika koji su dobili otkaz, rekao je da je to pitanje za stečajne upravnike.

-Mi smo tu da raspišemo konkurs.Prije svega da bi neko ušao u javno zdravstvo, mora da prođe zakonsku proceduru, ne može niko iz privatne bolnice da uzme zaposlene i prenese ih u javni sistem zdravlja. Onda bi mi stavljali sve druge privatne zdrvastvene ustanove u podredjen položaj – pojašnjava Šćekić.

Premijer Dritan Abazović, komentrišući situaciju u bolnici Meljine, rekao je da je optimista, i da je Vlada uradila sve što je i obećala.

-Građani Herceg Novog će imati sve usluge koje su imali do sad, samo na održiv način. Bolnica je  predmet stecaja i u rukama tužilaštva. Uz ogromne napore, mi smo riješili situaicju na način što će bolnica pružati sve usluge koje je pružala i prije. Ako neko misli da je bolnoca održiva sa 11 ljekara, nisam siguran, mi ćemo je postaviti kao dio sistem javnog zdravstva i podržaćemo je uz pomoć svih drugih bolnica – rekao je Abazović.

Najčitanije