15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat ima najfrekventniju liniju u regionu

Aerodrom Tivat

Linija Tivat- Beograd-Tivat trenutno je najfrekventnija i ostvaruje najbolje rezultate po prosječnoj popunjenosti kabine aviona kojina njioj lete od svih aviolionija u regionu bivše Jugoslavije.

Pokazuju to podaci iz analize aktuelnog stanja u avioindustriji regiona a koju je obavio portal Zamaaero iz Zagreba.

Naime, na liniji između Beograda i Tivta sedmično se obave lak 72 redovna leta kompanija Air Serbia i Air Montenegro. Ako se tome doda i 30 sedmičnih linija  dvinju kompanija između Beograda i Podgorice, proizlizali da na ovoim  relacijama nedjeljno ima čak preko 100 letova što ovu rutu čini najprometnijom na području bivše Jugoslavije.

Air Serbia sedmično ima čak 54 leta na liniji Beograd- Tivat na kojoj najčešće saobraća avionima tipa airbus A-319 kapacitea 144 putnika. Air Montenegro trenutno u špicu sezone na ovoj liniji ima 18 nedjeljnih letova sa avionima tipa embraer E190 i E195 koji su kapaciteta 100, odnosno 116 sjedišta. Trenutna prosječna popunjenost putničke kabinne aviona na letovima iz Beograda za Tivat kod obje komapnije je preko 90%, a često u njima uopšte nema slobodnih mjesta.

Inače, u odnosu na avgust prošle godine kada je zbog koronavirusa aviosaobraćaj bio bukvalno simboličan, aerodrom Tivat u avgustu 2021. ima čak 136 sedmičnih letova više nego lani. Trenutno se iz te vazdušne lukie u prosjeku sedmično leti 161 put, odnosno imaju po 23 leta na dan, po čemu je Tivat trenutno prvi među srednje velikim aerodromima u regionu, ispored Zadra, Sarajeva, Podgorice, Pule, Ljubljane i Tuzle.

Iz Tivta se trenurno u špicu sezone leti na 35 redovnih destinacija u Evropi i na Bliskom Istoku. Sa ukupno 21 avioprevoznikom koji ove sezone redovno leti sa ovdašnjeg aerodroma, Tivat je na četvrtom mjestu među vazdušnim lukama u regiji bivše Jugoslavije po broju aviokompanija koje taj aerodrom opslužuje, poslije Dubrovnikia (37), Splita (36) i Beograda (27). To je postignuto uporkos činjenici da je i ove godine, zbog političkih razloga, aerodrom Tivat izgubio svoje najveće i najbitnije – tržište Rusije sa kojeg je ranijih godina desetak prevoznika saobraćalo za Tivat. Takođe iz političkih razloga, izgubljeno je i tržište Bjeloriusije sa kojeg je Tivat trebao da ima preko 300 letova.

Ove gubitke djelimično je nadoknadio značajan porast obima saobraćaja sa Ukrajinom, pa tako ove sezone linija Tivat-Kijev na kojoj saobraća čak pet ukrajinskih prevoznika, jedan je od najkonkurentnijih u regionu, nakon linija Priština-Bazel, odnosno Split-London na kojima saobraća po šest aviokompanija.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije