16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodromi CG poslali radnike na prinudni odmor, dobijaće 70 odsto plate

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Preduzeće Aerodromi Crne Gore, odlukom izvršnog direktora Danila Orlandića, za 30 odsto je smanjilo plate većini svojih radnika a koji su zbog vanrednih okolnosti, u vezi sa koronavirusom, upućeni na privremene odmore.

Naime, od kada je naredbom Ministarstva zdravlja između ostaloga 16.marta obustavljen i sav vazdušni saobraćaja zbog epidemije COVID-a 19, ACG su obustavili i sve komercijalne letove sa aerodroma u Tivtu i Podgorici.

“Od tada na Aerodromima je samo minimalan broj zaposlenih neophodan za obavljanje posebno ugovorenih letova kojima je organizovan dolazak naših državljana iz inostranstva i odlazak stranih državljana iz Crne Gore u njihove matične zemlje. Takođe, na posao svakodnevno dolazi dio menadžmenta i administrativnih radnika čije je prisustvo potrebno zbog poslovanja ACG. Imajući u vidu da je komercijalni vazdušni saobraćaj obustavljen već skoro mjesec dana, samim tim preduzeće ne ostvaruje prihode. Ipak, kao kompanija koja vodi računa o svojim zaposlenima, odlučili smo se za uvođenje određenih mjera u cilju spriječavanja otpuštanja zaposlenih. Menadžment ACG je stoga donio Odluku o privremenom prekidu rada društva bez krivice zaposlenih, sto znači da će zaposleni odsustvovati sa posla i neće biti dužni da rade od kuće.”- kazala je portparolka ACG, Marina Miketić.

Iz ACG međutim, nisu precizno odgivorili na pitanje o kojem je tačno broju radnika koji su na prinudnom odmoru riječ, odnosno, koliko je zaposlenih trenutno ostalo radno aktivno u vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici, a koje zvanično nisu zatvorene ali na njima nema redovnog saobraćaja zbog mjera koje je uvelo NKT.

Miketić je precizirala  da zaposlenima u ACG koji ne budu radili za vrijeme prekida rada, pripada naknada u visini od 70 odsto osnova za naknadu ostvarene u predhodnom polugodištu. Ova mjera se ne odnosi na zaposlene koji će imati obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova, saglasno naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Aerodrom

“Iako smo svjesni da ove mjere nikada nisu popularne, vjerujemo da će zaposleni i javnost razumjeti neophodnost ovakve odluke zbog situacije koju nismo mogli izbjeći, niti na nju uticati. Radi se o privremenoj mjeri koja će trajati sve dok traju okolnosti zbog kojih je donešena Naredba koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore”- istakla je Miketić dodajući da “finansijska racionalizacija i odgovorno ponašanje radnika i menadžmenta doprinose sigurnosti radnih mjesta, redovnosti zarada i daljem, uspješnom i ubrzanom razvoju Aerodroma.”

Ona se u ime menadžmenta zahvalila svim zaposlenima koji u ovakvim okolnostima rade, “a naročito zaposlenima koji danonoćno opslužuju humanitarne letove kojima se organizuje dolazak crnogorskih drzavljana u Crnu Goru ili evakuacija odnosno odlazak stranih drzavljana iz Crne Gore.”

“Pomenućemo da su zaposleni, poštujući stroge epidemiološke procedure, do sada opslužili preko 4,2 hiljade putnika na tim specijalnim letovima. U ovako izaozovnom vremenu zaposleni u ovom privrednom društvu pokazali su veliku predanost i odgovornost, zbog čega smo svi ponosni. Kada ova teška vremena budu iza nas, menadžment će posebno imati u vidu značaj zalaganja naših zaposlenih”- zaključila je portparolka ACG.

Izvor:S.L

Najčitanije