21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Afera Pegasus: kako su špijunirani novinari, političari i aktivisti

mobilni – aplikacija

Evropski čelnici izrekli su u ponedjeljak prve osude nakon otkrića da je izraelska grupa NSO prodavala softverski program Pegasus za praćenje novinara, opozicionih političara, disidenata u svijetu, prenose novinske agencije.

Afera Pegasus, kako je nazvan softverski program za špijuniranje novinara, aktivista i opozicionih čelnika u svijetu “potpuno je neprihvatljiva”, ako se dokaže da je postojala, ustvrdila je u ponedjeljak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“To se mora provjeriti”, ali ako je istinito “potpuno je neprihvatljivo”, rekla je ona novinarima u Pragu.

“Medijska sloboda središnja je vrijednost Evropske unije”, rekla je Von der Leyen u češkoj prijestolnici gdje je predstavila plan oporavka vrijedan 7 milijardi eura.

Špijuniranje je osudio i glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal kazavši da su otkrivene činjenice “krajnje šokantne” te “ako se dokaže da su istinite, to su krajnje ozbiljne” činjenice, rekao je za Francinfo.

U Francuskoj je portal nezavisnih medija Mediapart podnio tužbu u Parizu jer su “među deset hiljada brojeva koje su pratile marokanske tajne službe i mobilnih telefona njegovih zaposlenih, a tužbu je najavio i satirički nedeljnik Okovani patak (Le Canard Enchaîné).

“Podnijet ćemo tužbu”, rekao je Michel Gaillard, predsjednik uprave Okovanog patka.

Njemački novinarski savez zatražio je objašnjenja i kontramjere, javlja njemačka štampana agencija dpa u ponedjeljak.

Čelnik Njemačke novinarske udruge Frank Ueberall nazvao je to “neviđenim skandalom prisluškivanja”, a predsjednica Njemačkog novinarskog saveza Monique Hofmann traži ograničenja na izvoz tehnologije za praćenje.

“Autoritarne države koriste se Pegasusom da ušutkaju glasove kritike i oporbe”, upozorila je Hofmann.

Mađarska oporbena Demokratska koalicija (DK) zatražila je od vlade pismeni odgovor na izvještaj o tome da je špijunski softver Pegasus bio korišten u Mađarskoj kako bi se prikupljale informacije o oporbenim političarima i novinarima, prenosi u ponedjeljak mađarska agencija MTI.

“Želimo znati koga je vlada protuzakonito prisluškivala”, rekla je Agnes Vadai iz DK-a. Dodala je da je softver na raspolaganju jedino vladama jer njegovu prodaju odobrava izraelsko ministarstvo obrane.

Janos Halasz, zamjenik parlamentarnog odbora za sigurnost, kao izaslanik vladajuće stranke Fidesz, rekao je da su “izvješća o prisluškivanju objavljena u ljevičarskim medijima neutemeljena i cilj je posijati političke nemire”.

Prema istrazi koju je u nedjelju objavio konzorcij 17 međunarodnih medija, softver Pegasus, koji je izradila izraelska grupa NSO, omogućio je špijuniranje telefonskih mobilnih telefona najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljuska prava ili 65 šefova poduzeća.

Špijunski softver Pegasus, unesen u smartphone, prati poruke, fotografije, kontakte i čak prisklušuje razgovore vlasnika mobitela.

U istraživačkom konzorciju su dnevni listovi kao što su francuski Le Monde, britanski The Guardian i američki The Washington Post.

NSO je odavna optuživan da radi za autoritarne režime, no on tvrdi da je njegov softverski program razvijen u isključivom cilju praćenja kriminalaca i terorista.

Novinari istražitelji radili su na temelju popisa mreže Forbidden Stories, sa sjedištem u Francuskoj, te nevladine udruge Amnesty International i obuhvatili 50.000 telefonskih brojeva koje je NSO odabrao od 2016. radi potencijalnog praćenja.

Izvor:HINA

Najčitanije