30 C
Kotor

Slušaj online radio

Sarajevo Film Festival u avgustu u formatu prilagođenom pandemiji

Sarajevo Film Festival 2021

Vlasti Kantona Sarajevo i epidemiološki krizni štab dali su suglasnost za održavanje Sarajevo Film Festivala (SFF) i on će se ove godine održati od 13. do 20. avgusta, potvrdio je osnivač i direktor ove najveće regionalne filmske smotre Mirsad Purivatra.

“Ako ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, SFF će se odvijati uz prisutnost i publike i gostiju. Očekujemo kako će ovo biti festival koji će barem dijelom podsjetiti na format iz ranijih godina”, kazao je Purivatra na konferenciji za medije u Sarajevu, prenosi Hina.

Najavio je kako su u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima dogovorene mjere koje su u skladu okolnostima kakve vladaju u razdoblju pandemije, što podrazumijeva provjere zdravstvenog statusa publike i sudionika na ulazima, kao i korištenje manjih prostora s ograničenim brojem sudionika.

Prošle je godine SFF održan u krajnje reduciranom online formatu zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Sarajevu, a Purivatra je kazao kako će ovog puta biti iskorištena iskustva drugih sličnih manifestacija, poput festivala u Cannesu.

“Želimo na taj način vratiti Sarajevu barem dio kulture i filma”, kazao je Purivatra.

Potvrdio je kako će u augustu gost SFF-a biti čuveni reditelj Wim Wenders, kojem će biti uručena nagrada počasno Srce Sarajeva.

Uz retrospektivu njegovih filmova, bit će upriličeno i njegovo predavanje mladim filmskim stručnjacima, a bit će prikazana i obnovljena verzija njegovog kultnog filma Hotel od milion dolara.

Uz to će biti organiziran i poseban program u okviru mreže filmskih festivala jadranske regije u koju je uključen i Zagreb.

Novina 27. SFF-a je i to što će od ove godine biti uvedena nagrada za najbolju televizijsku seriju proizvedenu i prikazanu u državama bivše Jugoslavije u protekle dvije godine, a nominirano je 16 takvih ostvarenja.

O nagradama za najbolja ostvarenja u kategoriji igranog filma odlučivat će žiri čija je predsjednica glumica Jasna Đuričić.

Ostali članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film čine reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvát, umjetnička direktorica Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer.

Izvor:Agencije

Najčitanije