13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi: Uvećanje broja plovila za 26%, a prihoda za 30%

Herceg Novi – Luka

U hercegnovskoj gradskoj luci ove godine bilježe uvećanje broja plovila za 26% u odnosu na isti period lani. Rast se bilježi i u prihodima – zaključno sa 31. majem evidentirano je povećanje od blizu 30% u odnosu na 2016. godinu, informišu iz Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o.

„Ovogodišnji prihodi za period do kraja maja najveći su od osnivanja Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. Iako cjenovnik nije pretrpio nikakve korekcije, prihodi su za 15% premašili dosadašnji najbolji učinak u prvom dijelu godine“, ističe direktor Agencije Vladimir Zloković.

Herceg Novi – Luka

Od 1. januara do 31. maja 2017. godine 241 plovilo uplovilo je u luku Škver i koristilo usluge Agencije. Prednjačile su jedrilice sa inostranim gostima, kao i turističko-izletnički brodovi koji u Herceg Novi dnevno dovode i po 200 turista.

„Određeni rast broja plovila i prihoda u odnosu na protekle godine sigurno je rezultat profesionalnijeg rada Agencije, a takođe i pomoći ostalih gradskih službi koje su doprinijele kvalitetnijem ambijentu za razvoj nautičkog turizma u našoj luci. Obzirom na upite za korišćenje veza, kao i ugovorene usluge optimisti smo da će 2017. godina biti jedna od najboljih, ako ne i najbolja poslovna godina Agencije“, ocjenjuje Zloković.

Dodaje da smatra važnim i unapređenje saradnje Agencije sa sličnim agencijama iz okruženja koje se bave nautičkim turizmom.

„Pozicija Gradske luke u centru grada i ljepota Herceg Novog su najveće prednosti, koje moramo iskoristiti da bismo bili primamljivi u odnosu na velike marine koje u okruženju već postoje ili će uskoro biti izgrađene. Ovogodišnji poslovni rezultat u predsezoni ne smije da nas zavara,  jer ima još mnogo prostora za napredak, koji se mora realizovati uz pomoć Opštine Herceg Novi kao osnivača Agencije. To se posebno odnosi na nastupajući špic sezone, kada je u Gradskoj luci malog kapaciteta izuzetno teško uskladiti interese svih koji na tom prostoru vrše razne djelatnosti“, kaže Zloković.

Herceg Novi – Luka

Nautička sezona u gradskoj luci počela je regatom „EST 105 Libera 2017“ na relaciji Bari-Herceg Novi i Južnojadranskom regatom od Bara do Novog. Zloković ističe da je prema mišljenju organizacionog odbora ovogodišnja regata najbolje organizovana od početka održavanja ovog sportsko-turističkog događaja.

Vođeni svijetlim primjerom i istim ciljem, za avgust pripremaju manifestaciju „The Yacht Week“, prvi put u Herceg Novom.  Za 6. i 13. avgust najavljen je dolazak 64 plovila (35+29), sa blizu 500 inostranih učesnika (Amerika, Australija, Velika Britanija…) od kojih su gotovo svi mlađi od 30 godina.

„Sigurni smo da će cijeli grad osjetiti korist od ovog događaja, koji će biti prava promocija Herceg Novog i Crne Gore kao nautičke i turističke destinacije“, poručuje Zloković.

 

Najčitanije