10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Air Serbia ekstremno povećala cijene karata prema Crnoj Gori

Air Serbijin airbus A 319 u Tivtu

Avio-kompanija Air Serbia ekstremno je povećala cijene karata na linijama od Beograda prema Podgorici i Tivtu, čime je iskoristila monopolistički položaj na tržištu, nastao gašenjem Montenegro Airlinesa (MA), saopštio je hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero, Alen Šćuric.

“Poskupljenjem karata srpski nacionalni avio-prevoznik iskoristio je monopolistički pložaj na tržištu, nakon što je crnogorska nacionalna avio-kompanija prije četiri i po mjeseca bila primorana da prizemlji svoje avione”, rekao je Šćuric Pobjedi.

On je dodao da su u dobrom dijelu polazaka cijene avio-karata na linijama između Beograda i Crne Gore i duplo više nego ranije.

Iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika nijesu odgovorili na pitanje zašto su podigli cijene karata na linijama ka Crnoj Gori.

Šćuric je kazao da su te cijene daleko najviše na tržištu.

“Ta cijena je bitno je viša čak i od do sada izuzetno visoke cijene Croatia Airlinesa na liniji Zagreb-Dubrovnik, koja je uvijek bila najvisočija u regiji. Ta linija je duža od linija Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat”, objasnio je Šćuric.

On smatra da je Air Serbia iskoristila monopolističku poziciju i situaciju da jedino ona obavlja letove na linijama između Beograda i Crne Gore, da napuni kasu. Ta kompanija naplaćuje abnormalno visoke cijene karata na letovima prema Crnoj Gori, a putnici nemaju alternativu.

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) potpuno je 26. decembra obustavio saobraćaj, nakon što je iz Vlade saopšteno da ne mogu donijeti nijednu zakonitu odluku u korist kompanije. Poreska uprava je blokirala račun MA i naplatila 3,18 miliona EUR.

U avio-kompaniju je prošle sedmice uveden stečaj.

“Nažalost nije realno da Vizz air ili neka druga low cost kompanija, ili pak drugi prevoznik dođe na ovu liniju zbog propisa koji vladaju između Srbije i Crne Gore. Stoga konkurencije neće biti tako skoro. Eventualno pokretanje Air Montenegra (ToMontenegro) moglo bi da racionalizuje stanje i smanjiti cijene”, saopštio je Šćuric.

On je dodao da Air Montenegro baš i nije uspješan sa aktivnostima da se pokrene do juna, zbog čega je taj rok prilično upitan.

Šćuric smatra da će Air Serbia koristiti trenutno stanje i imati visoke cijene sve dok ToMontenegro ne krene sa komercijanim letovima.

On je naveo da se cijene karata na liniji Beograd-Podgorica za ovaj vikend kreću od 218 EUR pa naviše, dok je na liniji ka Tivtu najjeftinija karta bila 188 EUR. Cijene na liniji Beograd-Podgorica za naredni vikend kreću se od 178 EUR pa naviše, a na liniji ka Tivtu od 214 EUR pa naviše.

Šćuric dodao da se tokom najslabijih dana u sedmici, utorak-četvrtak, na liniji Beograd-Podgorica cijene kreću od 163 EUR pa naviše, a na liniji ka Tivtu čak po cijeni od 249 EUR.

Cijene iz Crne Gore prema Beogradu niže su oko 20 odsto.

“Situacija je istinski katastrofalna. Za ovaj novac Air Serbia leti na liniji Beograd-Pariz-Beograd koja traje pet sati, dok su ovi letovi samo sat i pola za dolazak i povratak. Montenegro Airlines je na linijama ka Beogradu letio za 95 do 115 EUR, dakle pola sadašnje cijene. I Air Serbia je letjela sa sličnim cijenama”, kazao je Šćuric.

On je kazao da je teško reći da li su linije ka Crnoj Gori najprofitabilnije za Air Serbiju, jer te podakte ima sama kompanija.

Šćuric smatra da je povećanje cijene karata na linijama od Beograda prema Podgorici i Tivtu apsolutni dokaz da se požurilo sa odlukom o gašenju MA.

“Nova vlast je reagovala impulsivno i krajnje neracionalno. Trebalo je da iskoriste model koji je opšte prihvaćen u svijetu, a sproveli su ga na primjer Swissair/Swiss, Sabena/Brussels, Alitallia, Olympic i Estonian/Nordica. Svi oni su održavali postojeću kompaniju u životu do pokretanja nove, a onda su na nju prebacili sva prava, flote, radnike i ugovore. Na taj način se zadržao kontinuitet i nije se ništa izgubilo”, rekao je Šćuric.

On je dodao da je MA izgubio slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, ugovore sa radnicima i niz drugih prava koje nije trebalo da izgubi da je ostao u životu do osnivanja nove kompanije.

“Novoj kompaniji će trebati više godina da sve to povrati, a pritom će potrošiti kamaru novaca. Uz to izgubilo se i povjerenje putnika, koji su stvorili nove navike putovanja drugim prevoznicima. Konkurencija je preuzela tržište, pritom u prvom redu mislim na Air Serbiu, Austrian, Turkish, Wizz Air, Ryanair, Eurowings, easyJet i Chair. Nova kompanija će sada imati neuporedivo teži posao vraćanja putnika od ovih bitno većih kompanija, što će koštati vrlo mnogo novaca i imati tek skromne rezultate”, zaključio je Šćuric.

Izvor:Mina

Najčitanije