20 C
Kotor

Slušaj online radio

Airbnb na udaru Evropske komisije

AIRBNB

Evropska komisija optužila je Airbnb, internetsku platformu za rezerviranje turističkog smještaja, za kršenje zakona Evropske unije.

Naime, u Europskoj komisiji smatraju da Airbnb krši pravila EU kod isticanja cijena smještaja na svojim web stranicama, odnosno da ne ističu jasno samu cijenu smještaja u odnosu na turističke naknade i pristojbe koje se obično naplaćuju na istaknutu cijenu smještaja na njihovim web stranicama ali se na taj trošak ne upozorava. Usto, Airbnb ne ističe je li smještaj kod privatnih iznajmljivača ili u hotelima. Zbog kršenja niza pravila EU Europska komisija im je dala su rok do kolovoza da izmjene neusklađenu praksu prema zakonodavstvu EU. U suprotnom se mogu suočiti s kaznama od nacionalnih regulatora članica EU.

Povjerenica za tržišno natjecanje Evropske komisije Věra Jourová naglasila je kako Airbnb treba prestati s politikom rješevanja pritužbi svojih klijenata pred sudovima izvan zemlje u kojoj klijent živi. Jourová je naglasila i kako Airbnb mora poštivati prava iznajmljivača smještaja u slučaju otkaza smještaja od njihovih vlasnika.

Istaknula je kako je Evropska komisija prošle godine dobila oko 6 tisuća pritužbi na nepoštenu praksu Airbnba za usluge smještaja te kako smatra da je praksa te internetske platforme još i lošija jer se mnogi oštećeni klijenti nisu žalili.

Najnovijim upozorenjem iz Evropske komisije još jedna tvrtka iz Silicijske doline, koja je u prošloj godini zaradila 93 milijuna američkih dolara dobiti ostvarivši 2,6 milijardi dolara prihoda, suočena je s nizom kazni iz zemalja članica EU ako ne odgovori na upozorenje Europske komisije. Iz Europske komisije najavili su kako su se spremni sastati s predstavnicima Airbnba u rujnu kako bi iznašli prihvatljiva rješenja za nezakonitosti u poslovanju te platforme.

Inače, Airbnb do 2028. godine očekuje kako će imati godišnje oko milijardu turistitičkih rezervacija širom svijeta.

Izvor:bug.hr

Najčitanije