21 C
Kotor

Slušaj online radio

Aktivisti Greenpeacea ukrcali se na tanker „Stolt Tenacity“

greenpeace

Šest aktivista Greenpeacea ukrcalo se 17. novembra na „Stolt Tenacity“, divovski tanker u vlasništvu Stolt Tankersa, dok je brod plovio kod zapadne obale Španjolske, u zaljevu Cadiza.

Greenpeace je rekao da je taj potez napravljen kao znak prosvjeda protiv uništavanja prašume u Indoneziji, budući da je brod prevozio proizvode palminog ulja iz tvrtke Wilmar International. Prema Greenpeaceu, Wilmar je glavni dobavljač globalnog diva snack fooda Mondeleza, jednog od najvećih svjetskih kupaca palminog ulja.

“Nedavna istraga koju je proveo Greenpeace International pokazala je da su dobavljači palminog ulja za tvrtku Mondelez uništili 70.000 hektara prašume diljem jugoistočne Azije u dvije godine, kao i dokaze o radu djece, iskorištavanju radnika, ilegalnim razminiranjima, šumskim požarima i grabeži zemljišta”, izjavila je organizacija.

U Indoneziji je između 1990. i 2015. godine uništeno oko 24 milijuna hektara prašume, pokazuju službeni podaci koje je objavila vlada Indonezije. Štoviše, Greepeace je istaknuo da tropska deforestacija svake godine proizvodi više emisija stakleničkih plinova od cijele Europske unije koja nadmašuje svaku zemlju osim SAD-a i Kine.

Greenpeace je dodao da je kapetan „Stolt Tenacityja“ zadržao aktiviste u jednoj od kabina teretnog broda.

Međutim, glasnogovornik Stolt Tankersa je demantirao tvrdnje, ističući kako su “aktivisti bili iz prvog trenutka njihovog neovlaštenog ukrcavanja slobodni da se iskrcaju s broda”.

“Neposredno nakon nezakonitog ukrcavanja, posada „Stolt Tenacityja“ pružila je aktivistima hranu i smještaj”, rekla je tvrtka u priopćenju. “Prvi zahtjev kapetana „Stolt Tenacityja“ aktivistima bio je da se pridruže obližnjem brodu Greenpeacea „Esperanza“, međutim, oni su to odbili.”

Prema informacijama, kako bi se dogovorio brzi i siguran iskrcaj aktivista, „Stolt Tenacity“ preusmjerio je kurs za luku Algeciras, gdje je dogovoreno da vlasti preprate aktiviste s broda.

Tvrtka je dodala da je 18. novembra, oko 1800 sati lokalno vrijeme španjolske vlasti pratile šest aktivista Greenpeacea s kemijskog tankera Stolt Tenacity u luci Algeciras u Španjolskoj.

“Stolt Tankers je zadovoljan što su se aktivisti sada sigurno iskrcali s broda. Tvrtka bi željela ponoviti da poštuje prava pojedinaca i organizacija da izraze svoje stajalište na siguran i miran način. Međutim, Stolt Tankers također bi naglasio svoju zabrinutost zbog rizika za sigurnost i dobrobit svih onih koji su uključeni u događaje ovog vikenda.

“Ilegalno ukrcavanje na „Stolt Tenacity“, koji je plovio u punoj brzini kada su mu se približili brzi čamci i ukrcali se pomoću ljestvica, predstavljale su značajne rizike za našu posadu, aktiviste, sigurnost plovidbe i morski okoliš”, istaknula je tvrtka.

Najčitanije