23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložbom fotografija „Tivat u velikom ratu“ otvorena multimedijalna dvorana

Otvranjem izložbe fotografija „Tivat u velikom ratu“ u utorak je u Tivtu obilježen početak rada rekonstruisanog prostora, multimedijalne dvorane DTV “Partizan”.

Poslije dugo godina objekat je renoviran i u potpunosti rekonstruisan ove godine. Investicija je vrijedila više od 500 hiljada eura.

Objekat DTV „Partizan“ je pretvoren u polifunkcionalni novi sadržaj Centra za kulturu Tivat sa dvoranom za manje pozorišne ili plesne predstave, koncerte, knjičevne večeri, naučne skupove i slične manifestacije.

– Ovaj prostor je od 1935. služio sportu, kasnije kulturi, a zadnjih petnaestak godina nije nikome služio. Zadnjih nekoliko mjeseci Opština Tivat je uložila 450 – 500 hiljada eura u kulturu. Ovaj objekat od večeras počinje da priča svoju priču, koja treba da traje, treba da ima svoj život za kulturu. U to ime svečano otvaram ovaj objekat, kazao je predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac.

Izložbu fotografija „Tivat u velikom ratu“ koju su priredili Foto kino i video klub „Mladost“ i Centar za kulturu Tivat otvorio je direktor prof. Neven Staničić, koji je istakao da je Tivat oduvjek bio specifična sredina.

„Kultura sjećanja definiše i naše ponašanje. Mi u Tivtu smo do sada na savim dobar način gajili tu kulturu. Ovom izložbom želimo podsjetiti da je Tivat u Prvi svjetski rat ušao sa prostora Austro-Ugarske. Tokom tih ratnih godina uz Tivćane su u našem gradu boravili su Česi, Slovaci, Njemci, Austrijanci, Mađari, Italijani kao zarobljenici, Francuzi, Rusi, Rumuni i nije zabilježen nijedan ekces, niti netrpeljivost za te četiri ratne godine, i to je ono što Tivat čini specifičnim i što se nadam da će biti i u buduće… Ovom izložbom smo željeli spojiti život i običaje domaćeg stanovništva sa onim što se dešavalo u ovoj velikoj vojnoj bazi, koja je doživjela i razaranje, a neki Tivćani izgubili kuće što se malo pominje, zapravo se i ne zna“ – kazao je Staničić.

Izložbu „Tivat u velikom ratu“  prati katalog sa tekstom publiciste Siniše Lukovića.

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici Srednje muzičke škole Tivat.

Najčitanije