15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ambasador Rumunije ponudio pomoć u promociji Herceg Novog kroz “twinning” projekte

Posjeta Ambasadora Rumunije Herceg Novom

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Matei Viorel Ardeleanu boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o mogućnostima povezivanja Herceg Novog i rumunskih gradova, potencijalnom bratimljenu i proširivanju poslovne saradnje.

Kako je tokom sastanka informisao ambasador Ardeleanu, Rumunija i Crna Gora već imaju pokrenute “twinning” projekte, a naredni bi mogao biti i naš grad. Saradnja ostvarena na ovaj način mogla bi znatno doprinijeti na polju kulture i turizma, kao i na dalje razvijanje investiocionog ambijenta u Herceg Novom, saglasni su učesnici sastanaka, saopšteno je iz kabineta predsjednika Stevana Katića.

On je istakao da će se tokom septembra i oktobra u Podgorici održati poslovni forum sa privrednicima iz Rumunije, što može biti dobra prilika za razvoj potencijala u Herceg Novom.

Ambasador Ardeleanu je ponudio i pomoć u promociji Herceg Novog u okviru rumunske turističke asocijacije, ističući podatak da je u 2019. godini Crna Gora zabilježila 31 hiljadu posjeta iz te zemlje. Prema podacima Turističke organizacije Herceg Novi, samo naš grad je tokom iste godine zabilježio gotovo 12 hiljada posjeta rumunskih gostiju.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić je tokom sastanka naglasio da je naš grad uvijek otvoren za saradnju sa gradovima i državama regiona i Evrope, sa ciljem da Herceg Novi vrati staru slavu – turistički obrt i ponudu koji su naš grad u bivšoj Jugoslaviji činili turističkim epicentrom, odmah nakon Dubrovnika i Opatije.

Posjeta Ambasadora Rumunije Herceg Novom

Sastanak je bio prilika i da predsjednik Katić i saradnici upoznaju ambasadora Ardeleanua sa turističkom ponudom i sve većim brojem renomiranih hotela koji posluju u Herceg Novom, ali i onih čija se realizacija tek očekuje, poput brenda Ritz Carlton. Sa kreiranom Mapom investicija, ali i očekivanim raskidom ugovora sa kompanijom Vektra Boka, otvaraju se mogućnosti za investiranje, kako na novim lokacijama, tako i na atraktivnim lokacijama gdje se sada nalaze ruinirani hoteli.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti korištenja potencijala Instituta “Dr Simo Milošević”, po uzoru na norveške goste koji u naš grad dolaze već preko 40 godina. Takođe, Rumunija bi mogla pomoći Crnoj Gori i Herceg Novom na polju internet tehnologija, uzimajući u obzir da se radi o zemlji sa najrazvijenijom internet infrastrukturom u Evropi, čiji IT sektor doprinosi oko 6 odsto BDP-u.

Kao grad sa najvećim brojem kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, u narednom periodu možemo očekivati učešće rumunskih kulturno-umjetničkih grupa na Prazniku mimoze i drugim manifestacijama poput HAPS-a, Filmskog festivala, Operosa Montenegro Festivala, ali i mnogih drugih u bogatom kulturnom kalandaru Herceg Novog.

Najčitanije