15 C
Kotor

Slušaj online radio

Amfore i vina iz prve podmorske vinarije u Crnoj Gori

“Nevresov patent, sasvim nova ideja na crnogorskom primorju jesu oplemenjene amfore i boce za vino iz mora. Oko 70 puta svaka ta amfora ili boca vina kao novi proizvod prođe kroz njegove ruke i njegove porodice. Na kraju dobijamo proizvod koji ima i umjetničku širinu, daje nam dah mora. Sve što ima veze sa morem i sa Bokokotorskim zalivom je umjetnost, priroda i ljudski faktor i naravno ljubav koju zaista ulaže njegova porodica“ – kazao je dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora, otvarajući drugu izložbu patentiranih, unikatnih, pečatiranih, deklarisanih, prirodno oplemenjenih amfora i vina iz mora, koje je patentirao dipl.ing. Nevres Đerić, danas na plantaži “Školjke Boke “ Orahovac.

Eksponati na izložbi su i potvrda da u našem podmorju ima raznovrsnih školjki. To je biodiverzitet o kojem stalno pričamo i koji treba da čuvamo, uvijek sam sretan kada mogu ovakve stvari da promovišem u Crnoj Gori, poručio je Joksimović.

Školjke Boke – foto Boka News

„Ovo je prilika da se taj biodiverzitet i vidi golim okom jer obraštaji se stvaraju vremenom i oni nam govore o nekoj klasifikaciji, o distribuciji tih vrsta, školjkaša i ostalih organizama. Nismo svi u prilici da zaronimo i da gledamo pod morem, ali ovo je prilika da uživamo upravo u tom ambijentu i da promovišemo to što more radi za nas”- istakao je Joksimović.

“Nevres skoro 30 godina sarađuje sa nama iz Instituta za biologiju mora i pokretač je mnogih ekoloških akcija, ekološkog ponašanja. Kompletno uzgajalište je na ekološkim principima. Ako se bude dijelila prva nagrada za ekologiju u Crnoj Gori javno poručujem da to treba da bude nagrada upravo mom dragom prijatelju Nevresu Đeriću” – poručio je dr Joksimović.

O turističkoj dimenziji i mogućnostima valorizaciji ovog projekta govorio je turizmolog dr Rade Ćoso.

„Napravio je jednu ozbiljnu i kvalitetnu, novu stvar kao ponudu u turističkoj privredi Boke i Crne Gore. Ozbiljnim radom Nevres je napravio kvalitetni proizvod tako da amfora i vino iz dubina mora može biti svakome dostupno u originalnoj ambalaži – i u restoranu, kući, hotelu ili u nekom drugom prostoru. Vjerujem da će biti zainteresovanih i kada su u pitanju turisti, kao i da  će turistički privrednici prepoznati i imati razumijevanja za ulaganja u ovakav projekat…” – kazao je dr Rade Ćoso.

Đerić sa porodicom na ovom projektu radi više od 10 godina.

“Uočio sam, koristeći crep kao teg za patente za prihvatanje ostriga,  da se jedan veliki broj algi i školjki prihvata kroz proces biocenoze. Onda sam isto pokušao i sa amforama iz razloga što bi ih ujedno i štitili i ponudili tržištu nešto novo, odnosno, ispitane, oplemenjene, unikatne amfore” – kaže Đerić.

Školjke Boke – foto Boka News

Amfore se, objašnjava, u vodi moraju držati najmanje pet godina. Osim amfora u more su položene i boce sa vinom, koje je staro pet i više godina, sortirano po godinama u prvoj podmorskoj vinariji u Crnoj Gori.

“Svaka mora pojedinačno da prođe kroz ruke kao tehničko rješenje 70 do 80 puta, tj. u sam ciklus prirodnog dešavanja od biodiverziteta, biocenoze. Pomjeram ih godišnje 4 do 5 puta na određenu dubinu kako bih dozvoio lanac ishrane i obrastanja“ – kazao je Đerić.

Dođite probajte vino iz dubina vruja, nećete se pokajati…

Izložba je za sve zainteresovane otvorena je radnim danima od 13 do 18 sati na plantaži “Školjke Boke”” u Orahovcu.

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Najčitanije