15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Andrićeva Nobelova nagrada u Herceg Novom

Prigodnom svečanošću, u prisustvu velikog broja posjetilaca, u petak su u Kući Iva Andrića  otvoreni „Dani nobelovca u Herceg Novom“, koji će trajati do 19.avgusta.

Izložbu je otvorio konzul  Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović koji je istakao da se obnovom  Andrićeve kuće  ispisuje nova stranica u kulturnim dešavanjima Herceg Novog te da se programom  „Dani nobelovca u Herceg Novom“  obilježava 50 godina od kako je  Andrić poslednji put boravio u ovom gradu.

Brojne zvanice, posjetioci i turisti sa oduševljenjem iskoristili su priliku da u Andrićevom domu vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost, kao dio izložbe „Pisac, diplomata i nobelovac“ u okviru koje je predstavljena i Andrićeva diplomatska uniforma, diplomatski kofer i pasoš.

U prizemlju kuće, na mjestu gdje se i nalazila do 1968, biće postavljena slika hercegnovskog slikara Voja Stanića „Barka“ koja krasi Andrićevu radnu sobu u njegovom Spomen-muzeju u Beogradu.

U programu otvaranja, govorili su direktorica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac dr Vladimir Roganović, književni istoričar i rukovodilac ekspertskog tima za revitalizaciju Andrićeve kuće.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić –Pištalo je poručila da su Andrićeva medalja i diploma  prvi put u Crnoj Gori i Herceg Novom, zahvaljujući podršci koju je opština, JUK “Herceg fest” i TO grada imala od  Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom.

Dramski umjetnik Vojin Ćetković, pročitao je Andrićev govor prilikom prijema Nobelove nagrade u Stokholmu decembra 1961. godine, koji je Andrić naslovio „O priči i pričanju“.

Najčitanije