20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

85 „Jadranovih“ godina na fotografijama

More, vjetar, život u brodskim uslovima i pomoračke vještine ne mogu se shvatiti ni na jednom drugom brodu kao na jedrenjaku. Ovaj brod već 85 godina je svojevrsna „škola pod jedrima“ u kojoj su  brojne generacije mornaričkih oficira, podoficira i mornara sticale svija prva znanja i vještine iz pomorstva i navigacije, neophodna za službu na drugim brodovima Mornarice- kazao je kapetan korvete Zoran Ivanovski, komandant školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“, otvarajućii preskinoć izložbu koja je povodom jubileja – 85 godina službe tog broda, otvorena u JU „Muzej i galerija“ Tivat.

Brojna publika, zaljubljenici i poštovaoci broda koji je tokom osam ipo desetljeća svoje bogate istorije sudbinski bio i ostao vezan za Tivat, uživali su u nekoliko desetina fotografije „Jadran“ iz svih perioda njegove službe – od Kraljevine, preko socijalističke Jugoslavije do nezavisne Crne Gore. U postavci su bili i maketa broda, te brojni instrumenti poput sekstanta,, anemometra, barometra i drugih djelova brodske opreme slavnog jedrenjaka. Izloženo je i više „Jadranovih“ fotografija velikog formata a koje je na platnu uradio jedan od najvećih ljubitelja tog broda, umjetnik Goran Grković iz Bara.

„Iako starac u poodmaklim godinama, svojom siluetom, prepoznatljivim sjajno-bijelim trupom i savršeno elegantnim jarbolima, „Jadran“ i danas zadivljuje svakog ko ga vidi dok uplovljava ili isplovljava iz luke. Školski brid „Jadran“ kao duhovno, kulturno i istorijski najznačajniji, najstariji i  najvrijedniji brod Mornarice VCG, nastavlja da na dostojan i častan način predstavlja Crnu Goru i njemu Vojsku kako u zemlji, tako i inostranstvu, njegujući i razvijajući pomoračku tradiciju i običaje, stremeći da bude pravi uzor budućim pomorcima.“- kazao je Ivanovski dodajući da je biti članom posade „Jadran“, uvijek bila posebna privilegija, čast ali i izazov za svakog propadnika Mornarice.

Koliko je stari jedrenjak voljen i privlačan široj javnosti, pokazuje i podatak da je „Jadran“ na manifetsaciji „Dan otvorenih vrata“ što je na jedrenjaku upriličena prije otvaranja izložbe u JU „Muzej i galerija“, za desetak sati posjetilo čak 1.984 građana.

Izvor:S.L

Najčitanije