8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Fašizam nije pobijeđen i iskorijenjen gdje god ima mržnje, neprijateljstva ili netrpeljivosti prema drugima…

ANIMA Kotor – foto Boka News

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje podsjeća na jedan od najvažnijih evropskih datuma: 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

9. maja 1945 Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je čovječanstvo oslobađeno najmračnije ideologije koja je odnijela preko 50 miliona života. 9. maja 1950 Šumanovom deklaracijom postavljeni su temelji zajednici koja je trebalo da obezbijedi pozitivan i održiv mir i blagostanje na tlu Evrope.

Ovog 9 maja Evropa živi težak period, najteži nakon II svjetskog rata. Rat je u Ukrajni. Razaranje je ogromno a žrtava je svakim danom sve više i kraj rata se ne nazire. Raste stepen zabrinutosti od širenja sukoba. Međunarodna politika ne preduzima korake koji bi vodili u pravcu mira. Evropa je u ozbiljnoj krizi.

Ovog 9.maja apelujemo da  ruska invazija prestane, da se zaustavi rat koji se sve više vodi protiv civilnog stanovništva i radi uništenja gradova, da trgovina oružjem stane i da se sjedne za pregovarački sto. U ratu ne može biti pobjednika jer su svi dugoročno unesrećeni i nemoćni u raljama nedemokratskih sistema. Nema slavlja ovog 9.maja jer su antifašisti ovim ratom poraženi.

Podsjećamo da fašizam nije pobijeđen i iskorijenjen i da gdje god ima mržnje, neprijateljstva ili netrpeljivosti prema drugima i drugačijima njegova logika istrajava, gdje god se individualna prava i slobode ograničavaju i krše on postoji, gdje god se proizvode žrtvena jagnjad nad kojima će frustrirana većina iskaljivati svoj bijes ili tražiti satisfakciju na račun tuđe nesreće on živi i jača.

Zaustavite rat u Ukrajini. Nema nikom mirnog sna na tlu Evrope dok ovaja rat traje.

Tim ANIME

Najčitanije