33 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA u Kotoru perfomansom obilježila Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

ANIMA – Centra za žensko i mirovno obrazovanje danas su u Kotoru performansom na Trgu od oružja obilježile jedan od najvažnijih evropskih datuma, 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Perfomans je izazvao veliko interesovanje brojnih turista koji su se danas zatekli u Kotoru.

ANIMA Kotor – 9.maj 2017. foto Boka News

Njemačka je 9. maja 1945. godine potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je čovječanstvo oslobođeno najmračnije ideologije koja je odnijela preko 50 miliona života.

Šumanovom deklaracijom 9. maja 1950. godine postavljeni su temelji zajednici koja je trebalo da obezbijedi pozitivan i održiv mir, te blagostanje na tlu Evrope.

Borba protiv fašizma nije završila 1945. godine, a danas se ona dešava na mnogo razuđenijem i kompleksnijem horizontu. U vremenu sve veće eksploatacije, militarizacije, fašizacije i ozbiljnih sumnji u opstanak EU, ukazujemo na to da su nam vrijednosti antifašizma, mira i socijalne pravde potrebniji nego ikada, iako ih revizionistički zahvati u prošlost, rehabilitacije kolaboracionista i nacionalističkih desnih ideologija nastoje relativizirati, ugroziti i devalvirati.

Takođe, podsjećamo na blisku vezu antifašizma i antikapitalizma riječima Maksa Horkhajmera: „Ko neće da govori o kapitalizmu, trebalo bi da ćuti o fašizmu”.

ANIMA Kotor 9.maj 2017.  foto Boka News

Političke elite perfidno manipulišu nacionalnim i ideološkim razlikama koristeći ih kao paravan za održavanje vlastitih monopola i pozicija sa kojih dovršavaju procese prisvajanja i transformacije društvene svojine, a osiromašeni i poniženi ljudi lako postaju dijelom ostrašćene mase koja priprema novu-Kristalnu noć.

Na današnji dan podsjećamo da fašizam nije pobijeđen i iskorijenjen i da, gdje god ima mržnje, neprijateljstva ili netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, njegova logika istrajava, gdje god se individualna prava i slobode ograničavaju i ukidaju on postoji, gdje god se proizvode žrtvena jagnjad nad kojima će frustrirana većina iskaljivati svoj bijes ili tražiti satisfakciju na račun tuđe nesreće-on živi i jača.

“Ove su pojave prisutne i u našem društvu i zato pozivamo građanke i građane Crne Gore da im se na nenasilan način na svakom mjestu suprostavimo kako se tragična istorija ne bi ponavljala”, navodi se u saopštenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora.

Najčitanije