21 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Pamtimo ratne zločine u Crnoj Gori !

ANIMA – Pamtimo Logor Morinj – foto Boka News

Sedam godine, (izuzev 2020. zbog poznate situacije pandemije Kovid 19)  povodom Dana državnosti aktivistkinje Anime sa lokalnim aktivistima/kinjama obilazile mjesta zločina koji su se desili na teritoriji  Crne Gore tokom ratova devedesetih sa zahtjevom da se na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesto zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja.

Tužilaštvo Crne Gore je prije šest godina donijelo Strategiju za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori koje je iznevjerila očekivanja jer nije postojala politička i javna volja da se procesuiraju zločini.

Povodom Dana ustanka (državnosti) ukazujemo na to da javnost nije na adekvatan način upoznata sa odgovornošću za počinjeno u ratovima devedesetih mada se iz državnog budžeta izdvaja preko pet miliona eura za  naknadu štete žrtvama ratnih zločina koja je ostvarena pred crnogorskim sudovima. Nije adekvatno procijenjena ni krivična odgovornost u svim slučajevima a o političkoj, komandnoj i moralnoj odgovornosti se ne govori.

Zbog navedenog odnosa državni organa i partija na vlasti nastavljamo da obilaskom mjesta zločina (šesti  put) i polaganjem cvijeća :

  • Odajemo počast žrtvama i uvažavamo dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih;
  • Prozivamo institucije države da uspostave vladavinu prava za sve i da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika u Crnoj Gori;
  • Ukazujemo na zločine učinjene u naše ime
  • Afirmišemo potrebu suočavanja sa prošlošću  da bi se spriječile zloupotrebe ljudi  i zločini u budućnosti;

Zahtijevamo od države  da na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesta zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja i kulturu odgovornosti.

Pozivamo sve zainteresovane u lokalnim zajednicama da nam se pridruže u ovim aktivnostima.

Lista mjesta ratnih  zločina u Crnoj Gori  i vrijeme obilaska:

  • Herceg Novi – ispred zgrade MUPa (mjesto odakle je najveći broj muslimana deportovan u BiH gdje su ubijeni 1992.) 14. jula u 10 sati
  • Morinj – ispred ulaza u vojni objekat (logor za hrvatske zarobljenike 1991/2.), 14.  jula u 11 sati.
  • Bukovica – mjesto gdje je ubijen civil Džafer Đogo (mjesto etničkog čišćenja muslimana 1992/3), 14. jula  u 18 sati
  • Kaluđerski laz – most (mjesto  gdje je Vojska Jugoslavije ubila šest civila albanske nacionalnosti, i još šesnaest albanskih civila izbjeglih sa Kosova u vremenu od aprila do juna 1999.), 15. jula u 11 sati

Proteklih godina obilazak mjesta zločina uključivao je i spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Murini, gdje je stradalo šest civila među kojima i troje djece. Ove godine predstavnici Vlade Crne Gore i parlamentarne većine odali su poštovanje stradalim i njihovim porodicama. Premijer je tokom odavanja počasti rekao da ispravlja nepravdu prethodnih Vlada koju će njegova vlada ispraviti. Zbog spremnosti Vlade da ispoštuje žrtve, a u nadi da će to uraditi i sa ostalim zločinima počinjenim na tlu Crne Gore, nadamo se da će  institucije Crne Gore u skladu sa obećanjem Vlade uraditi sve da se zločini ne zaboravi i da žrtve budu adekvatno uvažene, poručuju iz ANIME.

Najčitanije