20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom otvoren festival Dani muzike

Festival Dani muzike

U Herceg Novom, na Kanli kuli, sinoć je svečano otvoren međunarodni muzički festival, 38. Dani muzike. Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi sa učešćem u visini od 10 hiljada eura.

Dani muzike počeli su koncertom Big benda RTS na Kanli kuli.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što otvaraju prvi festival koji se nakon pandemije koronavirusa održava na otvorenoj sceni i za široku publiku.

Podsjetio je da tradicija održavanja Dana muzike nije prekinuta ni prošle godine kada su bile sve prilike za to usljed nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji.

„Organizacija online festivala pokazala se kao veliki uspjeh to između ostalog govori u prilog tome da Herceg Novi zaista ima jedan dobar festival sa ljudima koji znaju kako održati tradiciju izbjegavajući nepovoljne okolnosti i posljedice po sve nas“, kazao je on.

Festival Dani muzike, naglašava gradonačelnik, pokazao se u protekle četiri decenije kao jedan od stubova elitne kulturne i klasične muzike ne samo u Herceg Novom nego i u regionu.

Stevan Katić, gradonačelnik Herceg Novog

„Pokazao se kao centar okupljanja za mnoga značajna imena iz oblasti kulture i umjetnosti a kredibilitet organizatora kao i prestiž ove manifestacije govore sami za sebe više i bolje nego što bi mogao neki drugi iskazati“, poručuje Katić i dodaje kako održavanje tradicije duge

38 godina predstavlja podvig za koji je potrebno umijeće, veliki trud i požrtvovanje ali i entuzijazam i ljubav prema klasičnoj i ozbiljnoj muzici.

Sve te kvalitete je, ističe, organizacija Festivala na čelu sa maestom i umjetničkim direktorom Borisom Kraljevićem kao i profesoricom Milenom Lučić pokazala godinama unazad.

„Ne sumnjam da kreativni impuls i međunarodna saradnja neće izostati ni tokom narednih godina i da će trajati decenijama“, dodaje on.

Zaključio je da jednom gradu može biti samo velika čast da bude domaćin vrhunskim muzičarima svjetskog i vanserijskog kvaliteta.

Najčitanije