21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA poručuje: NIJEDNA VIŠE/PROTIV NEKAŽNJIVOSTI

ANIMA Kotor

Povodom 19. juna 2021. godine, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja, ANIMA –Centar za žensko i mirovno obrazovanje saopštava:

Silovanje je nevidljivo oružje rata (i ne samo rata). Silovanje u ratu je nasilje nad ženama. Silovanja u ratu  na prostoru bivše Jugoslavije su bila planska, sistemska, organizovana i politički motivisana. Bečkom deklaracijom 1993, Rezolucijom 1820 prekinuto je ćutanje o ovim zločinima. Od 1992-1995. godine na prostoru Bosne, prema podacima silovano je više od 20000 hiljada žena, djevojaka, djevojčica i muškaraca.  Na osnovu slučaja Foča, procesa Zoranu Vukoviću, Radomiru Kovaču i Dragomiru Kunaracu, Haški tribunal je u svojoj presudi 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio seksualno ropstvo u ratu i silovanje kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Danas nakon 29 godina o ovim zločinima se malo govori. Za ćutanje o ovim zločinima odgovorne su političke elite, društvena zajednica i sistem institucija. Pravda nije zadovoljena a žrtve još uvijek trpe psihološko i socijalno nasilje. Svjedočenja o ovom zločinu na Ženskom sudu –feministički pristup pravdi koji je održan od 7-9 maja 2015.godine u Sarajevu su to pokazala. Mali napredak koji je postignut u ovoj oblasti je nedovoljan da se zacijeli individualna patnja i društvena podijeljenost.

Podsjećamo da je Crna Gora bila aktivna učesnica ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Podsjećamo da je prethodna vlast podržavala kulturu nekažnjivosti zločina time što nije utvrdila odgovornost građana Crne Gore koji su učestvovali u zločinima. Danas svjedočimo da većina u vlasti negira i poriče ratne zločine da stvara atmosferu opravdanosti zločina kroz revizionizam istorijskih činjenica i stvaranjem neprijatelja na nacionalnim podjelama. Ni danas ne znamo koliko ima ratnih silovatelja iz Crne Gore ?  Da li su to ugledni građani koji su svoj imidž stvarali na ratnom profiterstvu?

Podsjećamo na ovaj datum kao znak poštovanja žrtava ovog zločina i pridružujemo se svima koji ga obilježavaju i koji se bore za kulturu sjećanja. Pamtimo žene žrtve silovanja u BiH. Opominjemo da političari imaju moć da odluče NIJEDNA VIŠE/PROTIV NEKAŽNJIVOSTI.

Najčitanije