14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Do kraja avgusta Pelješki most bit će u cijelosti spojen

“Do kraja kolovoza Pelješki most će biti spojen”
Foto: Dnevnik / HRT

Sve je bliže dan kada će se spojiti cijela konstrukcija Pelješkog mosta, nakon čega slijedi njegovo opremanje.

Podsjetimo, most bi s brzom cestom preko Pelješca trebao biti završen za godinu dana, no postoji mogućnost da bi se do krajnjeg juga osobnim automobilima i vozilima do 7 i pol tona moglo voziti i nekoliko mjeseci prije.

Posljednji dijelovi konstrukcije polako dolaze na svoje mjesto. Pelješki most dva dijela Hrvatske napokon će spojiti tijekom ljeta.

– Posljednja pošiljka čeličnih konstrukcija došla je ovdje na gradilište. Kako stvari stoje, do kraja avgusta će biti spojen hrvatski teritorij tako da će most biti u cijelosti spojen, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

– U rokovima koji su sada zadani, a oni su: koncem januara za most i do kraja mjeseca juna za pristupne ceste, taj ćemo posao završiti, kaže Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Radovi na samome mostu mogli bi biti gotovi i prije zadanih rokova, kao i dio onih preko Pelješca. Promet preko mosta mogao bi krenuti već u martu.

– S obzirom na to da smo mi ugovorili, praktički, smo donijeli odluku za izgradnju čvora Brijesta, kojim se može omogućiti promet lakih vozila, odnosno osobnih automobila i kamiona do 7,5 tona i prije dovršetka pristupnih cesta, dakle to bi bilo negdje u martu, dodaje Josip Škorić.

– Pristupne ceste, dio je u ugovorenim rokovima, možda i prije ugovorenih rokova, dio je u mogućim kašnjenjima od otprilike dva mjeseca, rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Ova su kašnjenja na dionicama preko Pelješca na kojima radi grčki izvođač. Svu čeličnu konstrukciju za taj dio radova izradio je splitski Brodosplit, koji u posljednje vrijeme ima velikih financijskih teškoća. Ministar tvrdi da to neće utjecati na radove.

– Sve je proizvedeno u brodogradilištu, to je dobra vijest, znači, nema nikakvih problema. Sljedeći tjedan će krenuti doprema čitave te čelične konstrukcije i sama montaža na gradilištu, najavio je Oleg Butković.

Najveći i najteži dio radova već je završen. Pelješac nikada dosad nije bio bliže ostatku Hrvatske.

Izvor:HRT

Najčitanije