13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Armenci masovno napuštaju Karabah i kreću prema Armeniji

Armenci – foto EPA

Etnički Armenci iz Gorskog Karabaha počeli su masovni egzodus u nedjelju prema Armeniji nakon što je Azerbajdžan porazio borce odmetnute regije u sukobu koji datira iz sovjetskih vremena

Vodstvo Gorskog Karabaha reklo je Reutersu da 120 hiljada Armenaca ne želi živjeti pod vlašću Azerbajdžana jer strahuju od progona i etničkog čišćenja. Oni koji su imali goriva uputili su se svojim vozilima Lačinskim koridorom prema granici s Armenijom.

Na fotografijama su se mogle vidjeti desetine automobila kako noću izlaze iz glavnog grada i kreću prema planinskim zavojima. Armenci iz Karabaha, teritorija koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no koji se odmetnuo, bili su prisiljeni na prekid vatre prošli tjedan nakon vojne operacije znatno veće vojske Azerbajdžana.

Armenci ne prihvaćaju obećanje Azerbajdžana da ćejamčiti njihova prava u trenutku integracije regije. ‘Naši ljudi ne žele živjeti u Azerbajdžanu. Devedeset devet cijelih devet njih želi napustiti naše povijesne teritorije’, rekao je David Babajan, savjetnik Samvela Šahramanjana, predsjednika samoproglašene republike Artsakh, kako Armenci zovu Gorski Karabah.

Izvor:Hina

Najčitanije