11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Arsenalka“ iz radionice Bokovac najbrža na regati na Hvaru

Kalafatska radionica Bokovac iz Bara učestvovala je na petodnevnoj međunarodnoj pomorskoj manifestaciji „Dani u vali“  koja je održana u Hrvatskoj na ostrvu Hvaru. Ovaj treći po redu Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine što je završen minulog vikenda, organizovali su Stari Grad Hvar i Udruženje za promociju hrvatska maritimne baštine „Cronaves“ iz Splita uz  podrsku Vlade Hrvatske, te pokroviteljstvo predsjednice te države Kolinde Grabar Kitarovic i premijera Andreja Plenkovića.

„Naša Kalafatska radionica bila je počasni gost na festivalu na Hvaru, na kome su učestvovali  jedrilicari Istre, Kvarnera, Dalmacije, Slovenije i posebno atraktivan bio je veslački tim sa Neretve, „Lađari Neretve“, njihovi državni šampioni. Tih pet festivalskih dana Stari Grad Hvar je okupio mnogo takmičara, veliki broj drvenih tradicionalnih barki – gajeta, guceva, pasara, leuta, batana…. Mi smo ostvarili značaj uspjeh i prvo mjesto sa našom barkom pasarom – ,,arsenalkom“, pod imenom „Andrea“, a posadu su cinili Emilio Gavran, član kluba „Latinsko jedro“ Bar i jedriličarka iz Hrvatske Maja Roić.“- kazala nam je Lala Bokovac iz istoimene barske radionice u kojoj se grade tradicionalna manja drvena plovila.

Istakla je da ih je više od osvojenog jedriličarskog trofeja, impresionirala atmosfera i gostoprimstvo na koje su naišli na Hvaru, od organizatora ali i svih učesnika festivala. Ovo je bila prilika za druženje, razmjenu iskustava, kao i dogovore o poslovnoj saradnji sa ciljem očuvanja i baštinjenja tradicionalnih barki na jedra.

„Iznenađena sam podrškom  koju oni koji se u Hrvatskoj bave afirmacijom i zaštitom tradicionalnih drvenih plovila, imaju prvenstveno od države kad je u pitanju izrada drvenih barki koje se kroz regate i razne manifestacije promovišu i na taj način daju veliki doprinos unapređenju turizma i pomorstva svoje države. Proteklih dana Hvar je okupio veliki broj gostiju iz raznih krajeva svijeta, a Hvarani su učinili  da se svi gosti osjećaju kao u svojoj kući. Mislim da i mi možemo na njihovom primeru jos više uljepšati našu turističku ponudu i stati rame uz rame na mapi najtraženijih turističkih destinacija. Sve imamo – more, obale, plaže, jezera, rijeke, da ostvarimo cilj i poboljšamo državni budžet i stanemo u red naprednih i razvijenih zemalja.“- kazala je Bokovac istakavši da je posebno raduje činjenica da su mnogi ljudi iz zemalja u regionu upoznati sa djelovanjem Kalafatske radionice Bokovac.

Bokovci – Hvar- Dani u Vali

„Lijep je osjećaj kada odeš na takvu manifestaciju i saznaš koliko si cijenjen među najboljima. Oni itekako prepoznaju kvalitet izrade naših plovila, a sad su imali i priliku da uživo vide kvalitet,  ljepotu i  brzinu naših  drvenih barki na jedra i probaju ih. Mi smo im to sa radošću omogućili jer nas zanima mišljenje nekog ko dobro poznaje barku na jedra u sportskom smislu. Oduševljenje sa njihove strane, je nama dokaz našeg uspjeha.“- podvukla je Bokovac.

Ona je dodala da će barska Kalafatska radionica uskoro  početi sa obukom jedrenja na tradicionalnim drvenim ojedrenom barkama u Kotoru, kroz projekat „Cattaro Sail“, te da će to biti prilika i da uzvrate giostoprimstvo kolegama iz Hrvatske sa kojima će intenzivirati saradnju u cilju oživljavanja i jačanja pomorske tradicije u Crnoj Gori.

Bokovci – Hvar- Dani u Valiu

U ekipi iz Crne Gore koja je bila na festivalu „Dani u Vali“ na Hvaru, bila je i profesorica FLU Cetinje, istoričarka umjetnosti i priznati fotograf Maja Đurić koja je takođe pasionirani ljubitelj starih drvenih barki i koja je kroz svoj umjetničko-fotografski rad već dala veliki doprinos prezentaciji i valoriozaciji tog dijela naše etnografske i pomorsko-tehničke baštine. Sa kolegama iz Hrvatske Đurić i Bokovci su dogovorili niz daljih zajedničkih aktivnosti sa ciljem zaštite i promocije pomorske baštine istočne obale Jadrana.

Najčitanije