23.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na aerodromu Podgorica predstavljen novi avion tipa “embrear e195-e2”

Na aerodromu Podgorica danas je održana prezentacija novog aviona tipa “embraer E195-E2” koju su zajedno organizovali brazilski proizvođač vazduhoplova Embraer i crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines.

E2 je druga generacija Embrearovih regionalnih putničkih aviona iz tzv. E-jet serije. Tri aviona te serije, varijante E195, već 11 godina lete u floti MA.

Prezentaciji su, osim izvršnog direktora MA Živka Banjevića i predstavnika Odbora direktora nacionalne aviokompanije, prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma i održivog razvoja, na čelu sa državnim sekretarom Damirom Davidovićem i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić.

Novi E195-E2 kapaciteta je od 132 do 146 putnika, ima veću i redizajniranu putničku kabinu, najmoderniju avioniku, a zahvaljujujući novom dizajnu i konstrukciji krila od kompozitnih materijala, usavršenoj aerodinamici i novim Pratt&Whitney motorima, troši manje goriva i za oko 25 odsto je ekonomski efikasniji u eksploataciji od postojećih MA-ovih embraera E195 prve generacije.

E195-E2 ima dolet od 4.800 kilometara, a dizajniran je da bude glavni konkurent trenutno najmodernijem regionalnom putničkom mlaznjaku tipa Airbus A-220, od koga je, prema podacima brazilske fabrike, oko 10 odsto jeftiniji za upotrebu.

Na aerodromu Podgorica predstavljen novi avion tipa “embrear e195-e2”

MA inače, ima potrebu da obnovi flotu jer ističu tehnički resursi njihova dva skoro 30 godina stara aviona tipa Fokker F-100. Jedan od njih je već povučen iz saobraćaja a uskoro će se to dogoditi is a drugim avionom tog tipa.

Novi embraer E195- E2 kosta oko 60 miliona dolara, a prvi serijski primjerak tog aviona prije tri dana isporučen je brazilskoj kompaniji Azul.

Avion koji je danas bio na prezentaciji u Podgorici vlasništvo je fabrike Embraer i u Crnu Goru je došao u sklopu svoje svjetske promotivne turneje, nakon nedavnog vazuhoplovnog sajma u Parizu, gdje je bio izložen na štandu brazilskog proizvođača.

Na aerodromu Podgorica predstavljen novi avion tipa “embrear e195-e2”

Predstavnici Embraera na čelu sa direktorom prodaje te kompanije za Centrralnu Evropu Stefanom Hanemanom, detaljno su predstavili sva moderna tehnološka riješanja i karakteristike novog E195-E2 koji je, kako su to zvanično sertifikovale vazduhoplovne vlasti Brazila,. SAD i Evrope, trenutno najekonomičniji. “najzeleniji” i najtiši uskotrupni komercijalni putnički avion u svijetu. Avion je dizajniran sa namjerom da gdje god je to moguće, “skreše” operativne troškove svom vlansiku i omogući mu lakšu zaradu na izuzetno konkuretnom svjetskom tržištu vazdušnog transporta, pa je zato i dobio nadimak “Lovac na profit” (The Profite Hunter).

Predstavnici brazilskog proizvođača aviona su posebno istakli odličan odnos i saradnju koji imaju sa MA, jednom od prvih evropskih aviokompanija koja je kupila njihove avione iz E-jet serije. MA je po podacima Embraera, zahvaljujući dobrom održavanju i radu ekipa zemaljske operative, sa svojom flotom E-195 aviona ostvario jedan od najvećih u svijetu stepena njene iskoristivosti od čak 99,85%.

Direktor MA Živko Banjević kazao je da su se avioni brazilskog proizvođača u floti te kompanije pokazali izuzetno dobro i da je sa njima, od nabavke prvog E-195 prije 11 godina, MA do sada prevezao preko 3,7 miliona putnika.

Izvor:S.L

Najčitanije