23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Avramović: Očekujemo da se oglasi Ministarstvo javne uprave, ukoliko ne…

Kotor Photo: Boka News

Kotorski DPS, kao i predsjednica SO Kotor Dragica Perović, želi da čuje stav Ministarstva javne uprave povodom aktuelne situacije u Kotoru, nakon što je 24. aprila na inicijativu SDP, a uz podršku i glasove DPS, SD, LP i HGI smijenjen predsjednik opštine Vladimir Jokić.

Jokić je smijenjen na sjednici koju je sazvala nova većina, odmah nakon što je Perović prekinula sjednicu na kojoj je trebalo da se odlučuje o Jokićevoj smjeni. Jokić se žalio Upravnom sudu jer smatra da je smijenjen nezakonito.

Sekretar kotorskog DPS Željko Avramović kazao je Pobjedi da je, s obzirom na razne pravne nedoumice, logično očekivati da se oglasi Ministarstvo javne uprave kojem se za mišljenje u petak obratila Perović.

“Sačekaćemo još ova dva dana, i ukoliko se Ministarstvo ne oglasi, na organima partije tokom vikenda donijećemo odluku o daljim koracima”, kazao je Avramović.

Iz tog ministarstva su ranije saopštili da pomno prate dešavanja u opštini Kotor, te da će kada se stvore zakonski uslovi za to, Vlada preduzeti odgovarajuće mjere.

Perović je u dopisu ministarstvu, između ostalog, pitala je da li zbog zakonskih nepreciznosti i odredbi Ustava Crne Gore, ona treba da vrši funkciju predsjednika opštine do izbora novog ili uvođenja privremene uprave.

Ona je naglasila da u Zakonu o lokalnoj samouporavi postoji pravna praznina jer on ne predviđa situaciju kakva je sada u Kotoru da je gradonačelnik razriješen, a da SO nije ovlastila potpredsjednika opštine da vrši funkciju predsjednika.

Perović pita da li se može, ili preciznije, smije, birati novi predsjednik opštine do okončanja sudskog spora pred Upravnim sudom, a polazeći od toga da se radi o predmetu koji obavezuje na hitno postupanje. Ona je podsjetila na zakonsku nadležnost MJU za „davanje objašnjenja, mišljenja, stručnih uputstava i instrukcija za primjenu zakona i drugih propisa” i zatražila precizna uputstva kako da se aktuelna situacija u Kotoru prevaziđe u skladu sa Ustavom i zakonom.

Najčitanije