19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Barcelona zabranila uplovljavanje kruzera na terminal u centru grada

Port Barcelona

Barcelona je poduzela značajne korake u cilju smanjenja onečišćenja i prenapučenosti grada – naime, donijeli su odluku o zabrani uplovljavanja kruzera na jedan od dva terminala koja se nalaze u središtu grada. Novi propisi, koji na snagu stupaju 22. oktobra, zabranjuju pristup kruzerima na Sjeverni terminal u World Trade Centru, blizu Barcelonete.

Kruzerski turizam je izuzetno bitan za ekonomiju Barcelone, no gradonačelnica Ada Colau je istaknula izazove s kojima se zbog toga suočavaju. Do 200.000 putnika mjesečno posjeti grad s kruzera, a otprilike 40 posto tih brodova provede samo oko četiri sata u gradu. Stajalište gradskih vlasti Barcelone je da to kratko zadržavanje ne doprinosi mnogo samom gradu, dok takvi kruzeri negativno utiču na kvalitetu zraka i stvaraju značajnu gužvu u centru grada. Zadnji kruzer koji je uplovio na terminal u centru grada već je isplovio 2. oktobra, piše FleetMon.

Ali, naravno, uplovljavanje kruzera neće se u potpunosti zabraniti, već će se oni preusmjeriti sa Sjevernog terminala na Adossat Wharf, što je oko 30 minuta vožnje od centra grada i popularne turističke destinacije Las Ramblas. Morat će utrošiti 80 milione dolara za elektrifikaciju Adossat Wharfa kako bi se kruzerima osigurala električna energija s obale i time smanjilo zagađenje. Također, broj kruzera će biti ograničen na sedam dnevno.

Ovakva promjena će uticati na otprilike 300-340 uplovljavanja kruzera u luku godišnje, navodi Port Barcelona. No, ovim će se potezom osloboditi 13.600 četvornih metara javnog prostora za stambenu namjenu.

FleetMon navodi da Barcelona planira provesti sličnu zabranu za kruzere na Južnom terminalu u World Trade Centru 2026. godine.

Treba napomenuti da Barcelona nije prvi grad koji je napravio takav potez, budući da je Venecija to napravila 2021. iz sličnih razloga.

Najčitanije