19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba slika Atanasija Popovića „Slikar besmrtnog imena“ u Gradskoj galeriji

Atanasije-Popovic

U okviru programa povodom  Dana opštine Herceg Novi u gradskoj galeriji Josip Bepo Benković 20.oktobra u 19 sati biće upriličeno otvaranje izložbe slika Atanasija Popovića pod nazivom „ Slikar besmrtnog imena“. Izložba je nastala u saradnji Gradskog muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković  i Muzeja Hercegovine Trebinje.

Slike hercegovačkih, dalmatinskih i bosanskih krajolika, mrtva priroda, motivi iz svakodnevnog života i portreti  najviše su zastupljeni na djelima prvog akademskog slikara iz Trebinja Atanasija Popovića, koji je rođen 30. januara 1885. godine.

Najranija djela ovog vrsnog umjetnika pokazuju uticaj bečkog akademizma, dok u kasnijim godinama Atanasije formalno usvaja impresionizam. Uglavnom je radio ulja na platnu, a izrazito talentovan bio je u crtežu.

Najveći broj slika hervegovačkog umjetnika čuva se u Muzeju Hercegovine Trebinje, u kojem je 1989. godine, kao poklon slikarevog brata Uroša Popovića, otvorena i stalna muzejska postavka Memorijalna galerija “Atanasije Popović”.

Dio slika čuva se i Umjetničkoj galeriji grada Dubrovnika, a dio u Umjetničkoj galeriji BiH, dok je većina djela u privatnom vlasništvu.

Atanasije Popović studirao je u Beču gdje ga je zatekao i Prvi svjetski rat, poslije kojeg se vraća u domovinu. Jedno kraće vrijeme boravio je u Đakovu, a zatim se najviše zadržava u Dubrovniku gdje je proveo poslednje godine života i sahranjen 1948. godine.

Najčitanije