16 C
Kotor

Slušaj online radio

Barkajoli pomažu sugrađanima u Jazinama doći do njihovih brodica

barkariol

Ne, niste krivo vidjeli – poznati zadarski barkajoli premjestili su dio snaga i posljednjih dana veslaju “novu rutu” ispred Ljepotice. Naime, tamo već neko vrijeme traju radovi na obnovi Branimirove obale zbog kojih su se pontoni, preko kojih se dolazi do brodica, morali pomaknuti nekoliko metara dalje. Kako bi vlasnici brodica mogli doći do svojih morskih ljubimaca, Županijska lučka uprava, koja obnavlja obalu, u pomoć je poslala – barkajole. Oni, svakim danom u dvije smjene, prebacuju sugrađane do plutajućih pontona i olakšavaju im dolazak do brodica.

– Ima posla, posebno zbog ove kiše i lošeg vremena, vlasnici često dolaze obići svoje brodove kako bi provjerili da je sve u redu – rekao nam je Šime Gregov, danas dežurni barkariol na relaciji Ljepotica – pontoni.

Pitamo je li ovo prvi put da su promijenili legendarnu rutu od Đige do Istarske obale.
– Ne, ovo nije prvi put. Početkom 60-ih godina, kad je gradnja sadašnjeg mosta bila pri kraju, drveni pontonski most morao je privremeno biti uklonjen, a barkajoli su i tada “uskočili” u pomoć građanima. I to točno na mjestu gdje se danas vežu turistički brodovi za Kornate, ispred ulaza na tržnicu – prisjeća se očevih priča Šime, koji ga je naslijedio u ovoj posebnoj struci.

Kako je izgledao taj “zadnji put” prije pedesetak godina, podsjetio nas je publicist i gradski kroničar Abdulah Seferović, ustupivši nam fotografiju Vicka Zaninovića s početka 60-ih na kojoj se vidi kako barkajoli ukrcavaju građane.

Šime Gregov i njegovi kolege ispred Ljepotice će sigurno biti do srpnja, kada je predviđen kraj radova.

Do tad, kad prolazite uz Jazine, zastanite i obratite pažnju na ovu nesvakidašnju barkajolsku rutu, jer tko zna kad ćete ih opet vidjeti dalje od njihovog poznatog poslovnog kruženja.

Najčitanije