30 C
Kotor

Slušaj online radio

Beč i Tivat prvi put povezani direktnom avio linijom

Beč – Tivat – avio linija

Beč i Tivat od danas su prvi put povezani direktnom avio linijom. Letove na ovoj ruti realizuje austrijska nacionalna avio kompanija, Austrian Airlines. Operacije su najavljene tri puta nedjeljno do kraja oktobra. Let traje oko sat i 20 minuta.

Svečanom dočeku prvih putnika iz Beča prisustvovali su predsjednik Odbora direktora ACG, Eldin Dobardžić, izvršni direktor, Vladan Drašković, član OD, Slavko Vukčević, direktor Aerodroma Tivat, Vladimir Praščević, direktorica Turističke organizacije Tivat, Nina Lakičević, predstavnici Nacionalne turističke organizacije i kolege iz austrijske kompanije.

Značaj otvaranja ove linije prevazilazi momentalne benefite s obzirom na to da je Austrian Airlines dio najveće evropske mreže avio prevoznika, Lufthansa grupe kao i to što je član i prve globalne mreže međunarodnih avio-kompanija, Star Alliance.

Beč – Tivat – avio linija

Predstavnica Lufthansa grupe za Crnu Goru i Srbiju, Katarina Bailla naglasila je da otvaranje nove linije iz Beča ka Tivtu dokazuje da je naša zemlja važno tržište za tu kompaniju.

“Kao rezultat visoke potražnje za putovanjima ka Crnoj Gori, Austrian Airlines je odgovorio ponudom od tri sedmična leta na liniji Beč – Tivat. Uz dvije dnevne rotacije na liniji Beč-Podgorica, Austrian Airlines imaće zbirno 17 nedjeljnih rotacija ka Crnoj Gori”, napomenula je Bailla.

Ona je podsjetila da je Tivat, tokom sezone, od 2018. godine preko Lufhanse povezan sa Frankfurtom i Mihenom. Uz to, Eurowings spaja Tivat sa Dizeldorfom i Štutgartom, dok će Edelweiss od ovoga ljeta saobraćati i iz Ciriha.

Beč – Tivat – avio linija

“Sve su to pokazatelji odlučnog prisustva Lufthansa grupe u Crnoj Gori. Naše kompanije će, tokom ovoga ljeta, povezati Crnu Goru sa Austrijom, Njemačkom i Švajcarskom uz 25 nedjeljnih rotacija”, istakla je Bailla.

“Mi spajamo ljude, kulture i privredu. Vjerujemo da su direktne linije iz Tivta ka Frankfurtu, Minhenu i Beču veoma važne. Vitalni podsticaj za dalji razvoj Crne Gore je unapređenje avio dostupnosti”, dodala je Bailla.

Direktorica NTO, Ana Tripković Marković je u pisanoj izjavi ovim povodom, istakla da je Crna Gora već poznata destinacija na tržištu Austrije, a da su tokom prethodnih godina zabilježeni i rastući trendovi kada je u pitanju posjeta sa ovog tržišta.

“Veliko nam je zadovoljstvo što će još jedan crnogorski grad biti povezan sa Austrijom, što dokazuje da postoji sve veće interesovanje za našu zemlju. To pokazuju i statistički podaci, prema kojima je u Crnoj Gori tokom prethodne godine zabilježen dolazak oko 27.300 turista iz Austrije, što je duplo više u odnosu na isti period 2021. godine. NTO je ove godine učestvovala na vodećem sajmu u Austriji, a već narednog mjeseca nas očekuje grupa medija iz Austrije, kao i brojne druge promotivne aktivnosti ka ovom tržištu“, poručila je Tripković Marković.

Otvaranje direktne linije Beč-Tivat, osim za cijelu Crnu Goru, sa zadovoljstvom su dočekali i u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Beč – Tivat – avio linija

“Imajući u vidu da su turisti iz Beča u Tivat do sada dolazili preko Podgorice, ovaj poduhvat je veoma značajan. Jasno je da je avio dostupnost, odnosno brz i lak dolazak preduslov da budemo što atraktivnija destinacija”, ocijenila je direktorka TO Tivat, Nina Lakičević uz napomenu da spremno dočekuju sezonu za koju vjeruju da će biti rekordna.

U isto vrijeme, nova avio linija znači i benefite za Aerodrome Crne Gore, naglasio je predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić.

Austrian Airlines

“Mi smo od januara do početka maja opslužili preko pola miliona putnika. To je 13 odsto više u odnosu na uporedni period 2019. godine, što znači da održavamo dinamiku rasta. Nova ruta Beč-Tivat je zamajac, a vjerujemo da će ih biti još, tako da s realnim optimizmom očekujemo ključne mjesece ljetnje sezone”, rekao je Dobardžić.

Beč se danas pridružio nizu svjetskih destinacija koje su ove sezone već povezane sa Tivtom. Za sada su to Beograd, Istanbul, Helsinki, Berlin, London, Dizeldorf, Tel Aviv, Pariz, Mančester, Oslo, Riga i Luksemburg. Prema dosadašnjim najavama, očekuje se da Tivat tokom ljeta bude povezan sa 35 do 40 destinacija.

Najčitanije