13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom održan Dan mađarske kulture i gastro delicija

Dan mađarske kulture i gastro delicija

Dan mađarske kulture i gastro delicija okupio je danas veliki broj građana i gostiju u Gradskoj kafani, te na autentičan način predstavio folklor, tradiciju i kuhinju Mađarske. Zainteresovani su imali priliku da degustiraju četiri vrste gulaša pripremljenog na tradicionalan način i uživaju u jedinstvenim ukusima suhomesnatih proizvoda, ali i aromama mnogobrojnih vrsta vina mađarskih proizvođača.

Predstavljanju gastro delicija prethodio je zabavni program u Dvorani Park, gdje su članovi folklorne grupe KUD “Baranja” svirali i plesali tradicionalne mađarske igre.

Publici su se obratili ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Jožef Njeđeši i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, koji su istakli da je današnji događaj samo jedna od prilika za upoznavanje i približavanje kulture dva naroda.

Dan mađarske kulture i gastro delicija

Kako je na otvaranju kazao ambasador Njeđeši, Herceg Novi nije slučajno izabran da bude domaćin ovakvih događaja – kao simbolična kapija Evropske unije, Herceg Novi je grad u kojem se realizuju projekti i u kojem se odvija uspješna saradnja sa EU i Mađarskom.
“Ovaj grad zauzima posebno mjesto u srcima Mađara, o čemu svjedoče i bezbrojni mađarski turisti koji svake godine biraju ovaj biser Jadrana za svoju destinaciju za putovanje. Neko bi vam mogao reći da je to zbog geografske blizine, međutim, ja vjerujem da bi isti broj Mađara došao da je Herceg Novi na drugom kraju svijeta. Prirodne ljepote, kultura, gostoprimstvo mještana – nije samo nešto što privlači ljude da dođu ovdje već više od jednog vijeka, već ih i zadržava – kao što je to bilo sa porodicom počasnog Konzula Mađarske, Ćabe Mađara”, kazao je Njeđeši i poručio da Mađarska na Crnu Goru gleda ne samo kao na partnera, već i kao prijatelja.

Prema riječima predsjednika Katića, Herceg Novi je, od svog osnivanja pa kroz vijekove, pokazao da je grad otvorenog srca, tolerancije, dobrih i vrijednih ljudi, a iznad svega da ima veliki broj pobratimstava sa gradovima država u okruženju i šire. To je dokaz da su svi dobronamjerni ljudi uvijek dobro došli, poručio je Katić.

“Radujemo se ponovnom susretu i povezivanju Herceg Novog i Mađarske u više segmenata, od turizma i kulture, do gastro delicija i nadamo se potencijalnim projektima”, poručio je Katić i podsjetio na povezanost Herceg Novog i gradova Mađarske, te na činjenicu je porodica Mađar upravo u našem gradu našla svoj mir i otvorila prvi hotel u Zelenici 1902. godine.

Dan mađarske kulture i gastro delicija

Mađarska se do sada više puta predstavila u Herceg Novom – od učešća na prethodnim Praznicima mimoze, do poslovnog foruma održanog u martu ove godine, u organizaciji mađarske agencije za promociju izvoza HEPA.

Uz mnogobrojne sugrađane, Danu mađarske kulture i gastro delicija prisustvovali su ambasadori Ukrajine i Bugarske, Oleg Gerasimenko i Stefan Dimitrov, otpravnica poslova u Ambasadi Srbije, Jelisaveta Čolanović, kao i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, odbornici lokalnog parlamenta i sekretari opštinskih sekretarijata.

Najčitanije