20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Beograd: Oporba traži oslobađanje uhićenih na nedjeljnom prosvjedu

Beograd: Opozicija traži oslobađanje uhapšenih na nedjeljnom protestu – foto Hina

Deveti postizborni protest u Beogradu završen je u utorak navečer zahtjevom da se iz pritvora puste uhapšeni dva dana ranije, kada je policija razbila demonstracije i pokušaj ulaska u Skupštinu Beograda.

Na proteste je poslije izbora 17. decembra, pozvala opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, optužujući vlast da je pokrala izbornu volju građana, napose u Beogradu, gdje vjeruju da su oporbene stranke i koalicije osvojile više glasova od vladajuće Srpske napredne stranke koja je proglasila pobjedu.

Nakon incidenata na protestu 24. decembra ispred gradske skupštine privedeno je četrdesetak ljudi, a koalicija “Srbija protiv nasilja” tvrdi da za izgrede nisu krive njihove pristaše i da je riječ o “političkom uhićenju”. Najmlađi uhićeni ima 18 godina, tvrde predstavnici oporbe.

Jake snage policije spriječile su pokušaj ulaska dijela oporbenih čelnika te koalicije i demonstranata u Skupštinu grada, dok su maskirani ljudi kamenjem gađali zgradu, polomivši stakla na ulaznim vratima i bočnom prozorima.

Policija koja je bila unutar zgrade ispalila je na okupljenje suzavac.

Prema saopštenju srbijanskom MUP-a, ozlijeđeno je osam policajaca, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je oporbene čelnike kao promotere i organizatore nasilja, dok je premijerka Ana Brnabić usporedila taj prosvjed s ukrajinskim Majdanom i pokušajem nasilnog preuzimanja vlasti.

Tužiteljstvo je za sve uhićene tražilo pritvor do 30 dana, a kao razlog je navedena opasnost od ponavljanja kaznenog djela i opasnost od bjekstva, izjavio je jedan od odvjetnika uhićenih Aleksandar Ivanović.

Na teret im se stavlja nasilničko ponašanje na javnom skupu i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog poretka.

Čelnik nevladine organizacije “Kreni – Promeni” Savo Manojlović upitao je na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, kako je moguće da isti tužitelj kod kojeg je nekadašnji potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić pušten iz pritvora nakon 24 sata, sada traži 30 dana pritvora za srednjoškolce i studente.

Radočić je uhapšen nakon što je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne postrojbe koja se 24. septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova sukobila s kosovskom policijom. U sukobu je ubijen jedan kosovski policajac i trojica članova skupine koju je Radoičić predvodio.

Zastupnik u srbijanskom parlamentu, vođa Ekološkog ustanka i jedan od čelnika koalicije “Srbija protiv nasilja” Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je predsjednika Srbije da “oslobodi djecu iz zatvora”, a da izda nalog za njegovo uhićenje, podsjetivši da je  on u nedjelju pozvao građane na prosvjed ispred Skupštine Beograda.

“Ja sam taj koji je u nedjelju navečer pozvao narod na okupljanje i ja sam taj koji je probao da uđe u gradsku skupštinu. Pozivam te da daš nalog svom javnom tužitelju da mene privedu, pa da vidimo tko u ovoj zemlji ruši ustavni poredak, a tko ga čuva”, rekao je Jovanović.

I njegova kolegica, zastupnica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, poručila je večeras da se odriče zastupničkog imuniteta i pozvala Vučića da procesuira zastupnike koji su pozvali građane ispred Skupštine Beograda.

Za srijedu su najavljeni novi prosvjed, najprije skup studenata u podne ispred Filozofskog fakulteta, a potom u 18 sati ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva.

Izvor:Hina

Najčitanije