16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – za šest sportista studentske stipendije na Fakultetu za menadžment

Sportske stipendije

Opština Herceg Novi i Fakultet za menadžmet potpisali su sporazum o saradnji na osnovu kojeg će u studijskoj 2023/24 godini sufinansirati akademsko obrazovanje za šest sportista, članova FK Igalo i PVK Jadran.

Pružiti podršku profesionalnim sportistima da se istovremeno i akademski usavršavaju, jedan je od ciljeva lokalne samouprave, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica i iskazao želju da naredne godine bude više sportista stipendista.

„Nastavljamo odličnu saradnju sa Fakultetom za menadžment, ove godine će biti stipendirano šest sportista, članova FK Igalo i PVK Jadran. Sporazum donosi lakše uslove finansiranja jer studenti plaćaju 30% školarine, a ostalo Opština i Fakultet. Ove godine su sportiste kandidovala ova dva opštinska kluba, a to pravo imaju i ostali pa se nadam da će ih narednog puta biti još više. Naša je intencija da razvijamo sopstvene sportske kapacitete, da razvijamo omladinu i da ona ostaje u svom gradu. Mali smo grad, ali radimo sve u okvirima naših mogućnosti da im pružimo uslove da ostanu, da uspiju i na sportskom i na akademskom planu te da na taj način doprinesu svojoj lokalnoj zajednici“, kazao je sekretar Kisjelica.

Ovaj oblik sufinansiranja hercegnovskih sportista na snazi je od 2018. godine, podsjetila dekanica doc. dr Irena Petrušić.

„Posebno mi je drago što su neki od njih uspješno stekli akademsko zvanje, u međuvremenu su završili i sportske karijere i nastavili vrlo uspješno da se bave u onim oblastima za koje su se školovali. To je najbolji pokazatelj da se može i jedno i drugo i da smo napravili pravu stvar i mi ali i klubovi koji su prepoznali značaj akademskog obrazovanja. Trenutno imamo par studenata iz FK Igalo i iz PVK Jadran, na šta smo posebno ponosni jer su to momci koji igraju i u reprezentaciji, a ne zanemaruju akademski segment“, kazala je doc. dr Petrušić.

Predsjednik PVK Jadran, Boro Lučić naglašava da je ovakva podrška od presudnog značaja jer klub uspjeva da zadrži mladog grača i u seniorskoj kategoriji upravo zato što su mu ponuđeni kompletni uslovi.

Sportske stipendije

„Seniorska ekipa PVK Jadran koja igra i ligu šampiona, ima 12 igrača iz Herceg Novog. Zato je ovakva podrška izuzetno važna jer zahvaljujući tome oni ostaju u svom gradu, a mi imamo igrače iz sopstvenih kapaciteta, pa tako uspjevamo da pariramo mnogo većim i skupljim timovima, koji moraju da kupuju strance. Svi sportisti znaju da karijere ne traju dugo, pogotovo u kolektivnim sportovima gdje ima dosta povreda, pa moraju biti spremni za nastavak druge karijere“, kazao je Lučić i izrazio zahvalnost Opštini koja je prepoznala značaj akademskog obrazovanja mladih sportista i pružila im podršku.

Povezanost sporta i nauke čini dobrobit društvu, gradu i pojedincima, kazao je član UO FK Igalo 1929, Vido Spaić.

„Sport i nauka su dvije stvari u životu koje su po meni najzdravije i najkvalitetnije, one idu jedno uz drugo. I treba i u budućnosti da bude tako, da se širi svijest o sportu i nauci i zdravim stilovima života“, kazao je Spaić zahvalivši na podršci lokalnoj samoupravi i Fakultetu.

Sportistima i svim ostalim studentima hercegnovskog Fakulteta za menadžment otvorena je mogućnost da budu i dio velikih evropskih Erasmus+ projekata čiji je nosilac ova visokoškolska ustanova, kazala je dekanica Petrušić.

„Sva tri projekat traju po tri godine i tiču se izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju. Jedan je počeo u januaru i odnosi se na „Značaj ekologije i okretanje ka zelenim univerzitetima“, drugi se odnosi na digitalizaciju i inkluziju osoba sa invaliditetom kroz digitalizaciju. Fakultet za menadžment ima odličnu platformu ali nije prilagođena slijepim i slabovidim osobama, tako da ćemo raditi na tome da i njima bude dostupan sav sadržaj. Treći projekat je koordinatorski projekat Fakulteta za menadžment, u kojem učestvuju i univerziteti iz Litvanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Elektrotehnički fakultet UCG, a tema je „Rodna jednakost u nauci i istraživanju s posebnim akcentom na naučne oblasti“, oblast u kojoj djevojke ne dolaze do izražaja pa ćemo određenim aktivnostima pokušati i to da promjenimo“, kazala je doc. dr Petrušić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Adrijana Kovačević iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju i predsjednik FK Igalo 1929, Zoran Krivokapić.

Najčitanije