21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Betoniranje na plaži Markov rt zaustavila inspekcija, ali…

Radovi na iskopavanju zaustavljeni intervencijom komunalnih inspektora, a sutradan ponovo nastavljeni



Mještani Prčanja sa Markovog rta, koji su prošle godine prekom odlukom Morskog dobra ostali bez javne plaže 18-C, sumnjaju da investitor Hotela “Hayat” bez ikakvih dozvola obavlja radove betoniranja na pomenutoj plaži, čak i nakon što su o tome obavijestili nadležne inspektore.

-Radnici koje je angažovao investitor ovog hotela betonirali su dio plaže i to bez ikakvih papira. Sa iskopom su počeli u petak, 12. aprila sa namjerom da na javnu površinu premjeste konstrukciju sa vidikovcem za spasioca na kupalištu. Kad smo primijetili da su bagerom iskopali rupu, pozvali smo Komunalnu inspekciju Kotor, došli su službenici i zaustavili dalje radove. Međutim, nisu nam tada dali da potpišemo zapisnik, te sumnjamo na moguću korupciju. Nakon toga, za vikend, 13. aprila izvođači su usuli beton, pa je, opet na naš poziv inspekciji, rad ponovo obustavljen.

Izvođač nema validnu dokumentaciju i uprkos tome malo-pomalo pokušava da ostvari svoj naum, kaže za Boka News Mirjana Živković, jedna od vlasnica starosjedelačkih domaćinstava. Ističe da je reagovalo i rukovodstvo MZ Prčanj, šaljući dopise Komunalnoj inspekciji i Morskom dobru.

Objašnjava da je dužina plaže prije izgradnje luksuznih vila na samoj obali bila 87 metara a da se potom “skraćena” na 47.5 metara. Katastarski se hotel i vile nalaze u Stolivu, a pomenuta plaža je “na teritoriji” MZ Prčanj, te treba da ima uvid u sve intervencije u ovoj zoni.

-Plaža 18C- Markov rt u dužini od 47, 5 metara je oduvijek bila javna plaža, a prošle godine je preimenovana u hotelsko kupalište. To je bila prevara građana, ali za ovu sezonu se borimo. Podnijeli smo zahtjev Morskom dobru da se plaži vrati status “porodičnog kupališta”, ali do sada od njih nismo dobili ni pozitivan ni negativan odgovor. Mi mještani ne odustajemo, jer ne želimo da se ponovi lanjska situacija kada su radnici hotelskog obezbjeđenja tjerali nas i naše goste sa ove plaže. Novi savjet Mjesne zajednice Prčanj “ne pije rakiju sa njima”, kaže Živković.

Markov rt – plaža – foto arhiva Boka News

Mještani imaju namjeru i da se obrate Zaštitniku ljudskih prava Crne Gore (Ombudsmanu),  sa zahtjevom da se uvaže interesi Mjesne zajednice Prčanj i da se ispita da li je Morsko dobro ispoštovalo zakonsku proceduru pretvaranja javnog kupališta u hotelsko.

Izvor:Boka News

Najčitanije