21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bez reda i pravila kroz crteže vajarke Ružice Rebronje

Sa otvaranja izložbe Ružice Rebronje – foto M.D.P

Pikaso je rekao: “Nauči pravila da bi ih mogao kršiti”. I ja sam naučila pravila kao profesionalac i kršila sam ih, ponegdje, ali ona su generalno ostala ono što jesu, profesionalna, kaže umjetnica za Boka News



Akademska umjetnica Ružica Rebronja iz Kotora u  svaku svoju stvaralačku fazu ulazi svim srcem, svim znanjem, umijećem, svim onim čime raspolaže što se umjetnosti tiče, pa je tako uradila i kreirajući ciklus crteža “Without order and rules”(Bez reda i pravila), čiji je mali dio predstavila na izložbi, otvorenoj u Gradskoj galeriji Kotor.

Iako kotorskoj publici ranije više puta predstavila kao vrsna skulptorka, a publika u Kotoru posebno pamti njenu izložbu ”Tragovi prošlosti kao kod za trajanje” 2021. godine, sa  motivima dobrotske čipke rađene u tehnici metalni cink, sada je riješila da se malo “odmori” od zahtjevnog vajarskog postupka u metalu (što je njena specijalnost), te je pred likovnom publikom ovoga puta otvorila još jednu stranu svoje umjetničke duše. Ovo novo predstavljanje za nju ima posebno značenje.

Iz postavke crteža – Ružica Rebronja

-To znači, kako je ono Pikaso rekao: “Nauči pravila da bi ih mogao kršiti”. I ja sam naučila pravila kao profesionalac i kršila sam ih, ponegdje, ali ona su generalno ostala ono što jesu, profesionalna, kaže Ružica za Boka News.

U postavci je 40 radova, pojedinačnih ili grupisanih tematski u cjeline, koje je izdvojila iz ogromnog opusa od preko 500 crteža. Ova njena stvaralačka faza počela je 2021. godine i još uvijek traje.

-Crteži su nastali u periodu od dvije godine i samo sam odvojila mali dio, jer je galerija mala i nema mjesta za više radova. Koristim tehniku laviranoga tuša, nešto akvarela, samo malo, čisto da napravim akcenat na neke radove, objasnila je umjetnica.

Unuk velika Ružicina podrška

U sedmoj deceniji svoga života Ružica Rebronja  radi još intenzivnije i sa većim nadahnućem, iako se slikanjem bavi cijeli život. Divljenja vrijedna je činjenica da je u svojoj 60. godini diplomirala na Odsjeku skulptura u materijalu u klasi prof. Milivoja Babovića na  Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Učestvovala je u brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu. Za najbolji vizielni rad nastao 2019. godine dobila je godišnju Nagradu Gradske galerije Kotor.

Publici u svom rodnom gradu se najprije predstavila svojom diplomskom izložbom, a fascinantan je bio njen nastup na  6. Festivalu svjetlosti ove godine, potsjetila je istoričarka umjetnosti Tatijana Kriještorac, te istakla da je Ružica Rebronja “pokazala hrabrost da se predstavi crtežom” na izložbi “Without order and rules”.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

Iz postavke crteža – Ružica Rebronja

Prefinjen osjećaj za mjeru

– U crtežu ili jesi ili nisi, a ona je pokazala da jeste, linija je najizražajnije likovno sredstvo, a crtež je inače veoma kasno priznat kao posebna likovna tehnika, a ne kao predložak za neko sljedeće likovno djelo. Ima manje izražajnih sredstava nego druge likovne tehnike, ali ipak linija je u umjetnosti početak i kraj i njenu izražajnost mogu da pruže rijetki, a Ruža je to i uradila. Osim linije, veoma dobro vlada svim likovnim elementima – valerima, kontrastima tamno-svjetlo i toplo-hladno, pa svaki crtež dopunjava izvanrednim akcentima i ima prefinjen osjećaj za mjeru, naglasila je Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport I društvene djelatnosti, koja je otvorila izložbu.

/M.D.P./

Najčitanije