20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: Zelenika ostala u zapećku grada

Ilija Kovačević – foto K. Matović

Zbog u više navrata javnog iskazanog nezadovoljstva višedecenijskim problemima, poput neuređenog šetališta, nedostatku kupališta, te lošoj putnoj infrastrukturi Ilija Kovačević, predsjednik Mjesne zajednica (MZ) Zelenika – Kuti poručio je da će uskoro sazvati zbor građana da se vidi šta će se i kako raditi.

– Ovdje je potrebno da se privatno i javno sklopi u jednu sliku, kako bi to izgledalo na ponos svima. Niko nikoga ne sprečava da investira. Sve su to isplativi poslovi na takvoj lokaciji, ali ne možemo svi mi biti žrtve nečijeg kratkoročnog profita, nekoga ko će da izgradi zgrade i proda kvadrate, a mi da gledamo u beton, umjesto u more – kaže Kovačević i dodaje da je na samoj obali u planu izgradnja autoperionice za šta je, kako navodi, dozvola izdata u Podgorici.

Plaža Zmijica – Zelenika

– Pojavljuju nam se objekti na najčudnijim lokacijama i kao sve je to legalno,a nama se preko nekih planova i nacrta prave dodatni problemi – ogorčen je Kovačević

On naglašava da je želja mještana da se uredi potez trase pruge od pasarele do “Zmijica”, gdje će se, kako je planirano, završavati obilaznica oko Herceg Novog, ali i graditi pristanište za trajektnu liniju od Zelenike do Tivatskih solila. Iz MZ Zelenika-Kuti potekla je i inicijativa da se Luka Zelenika otvori za kruzere, međutim, kako smatra Kovačević, lični interesi pojedinaca koče dalju realizaciju tog, za Herceg Novi, veoma značajnog projekta.

– Slali smo dopise u Luku Kotor i Morskom dobru. Kažu da sačekamo, biće nešto, ali nema konkretnih reakcija na našu inicijativu – kaže Kovačević.

Kovačević ističe da Zelenika ima najviše potencijala za razvoj eko – turizma, posebno na potezu od Luke Zelenika do Lastve kućanske, zbog čega su nadležnima i uputili nekoliko inicijativa.

– Ova destinacija je u posljednje vrijeme sve privlačnija, kako turistima, tako i domaćem stanovništvu, pa bi inicijative MZ trebalo shvatiti ozbiljno, tim prije što su na dobrobit cijelog grada. Zelenika je mjesto sa najviše turističkog potencijala na crnogorskom primorju i šire, ali se važni projekti za mještane i goste sporo realizuju. Zelenika je ostala u jednom zapećku. Pokrenute su inicijative vezane za luku, uređenje šetališta, jer mi kao da nemamo obale – navodi Kovačević.

Podsjetio je i da je odabrana lokacija za ambulantu u Zelenici na mjestu gdje je Dom penzionera, ali se čeka završetak projekta obilaznice.
– U dogovoru sa Morskim dobrom trebalo bi da se Željeznički most radio kao pješački. Intencija je da male barke koriste lokaciju Velike vode na način da se sanira obala i koristi kao mali mandrać. Postoje i drugi projekti na koje se godinama čeka, a mnogi od njih su “zarobljeni” neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima – konstatuje Kovačević.

Izvorište Opačica okruženo septičkim jamama

Ilija Kovačević naglašava da je najveći i najvažniji problem pitanje sanitarne zaštita izvorišta Opačica i izgradnja kanalizacione mreže. Projekat se radi od 2006. godine i još se čeka na regulaciju odvođenja otpadnih voda. Vode izvorišta Opačica su u gradskom sistemu vodosnabdijevanja i alternativni su u slučajevima godišnjih restrikcija u vodosnadbijevanju grada.

Kovačević ukazuje da je izvorište Opačica okruženo septičkim jamama u Kutskom polju.

– Završen je tender i firma “Krušo” treba da odradi konekciju između postojeće kanalizacione mreže i kolektora na području magistrale. Direktor Vodovoda, Boro Lučić, najavio je produžetak izgradnje kanalizacione mreže ka Nakićenovićima, što je takođe prioritet – kaže Kovačević.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije