25 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden: Ako Rusija uspije uništiti Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?

Biden / foto AA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden upozorio je jučer tokom govora u Bijeloj kući da bi povlačenje američke potpore Ukrajini moglo dovesti do ruske pobjede s mogućim širenjem krize na balkanske zemlje.

“Ako mi odemo i Rusija bude u stanju izdržati njihov napad i srušiti Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?”, rekao je Biden.

Upitao je nazočne i što misle što bi se moglo dogoditi na području između Poljske i Mađarske.

Na privatnom sastanku suradnici predsjednika Bidena otvoreno su upozorili kongresnike da bi Rusija, ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima, mogla dobiti rat za nekoliko tjedana, u najboljem slučaju mjeseci, prenosi Yahoo.
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekli su zastupnicima da će Ukrajina izgubiti neke sposobnosti protuzračne obrane i topništva u nadolazećim tjednima, prema osobama upoznatim sa sastankom.

Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima blokirana u Kongresu, dio je prijedloga zakona koji također predviđa financiranje za Izrael i Tajvan. U listopadu je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Kongres je Kijevu prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara.

Nedavno je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky upozorio na moguće širenje sigurnosne krize i na Balkanu.

“Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, bit će barem Balkan, ako sada zemlje svijeta ništa ne poduzmu. Bit će ponovo takva eksplozija”, rekao je Zelenski.

Najčitanije