33 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden blizu pobjede, izbijaju protesti, Trump prijeti novim tužbama

Biden – Tramp

I dalje traje napeta utrka za novog predsjednika SAD-a.

Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine hiljade glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bismo bili bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

Njegov štab je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu.

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

Noćas se mnoštvo Trumpovih pristalica okupilo ispred zgrade izbornog odjela okruga Maricopa u kojoj se broje glasački listići.

Protestirali su zbog nastavka brojanja glasova u Phoenixu u Arizoni. Naime, Trump je već nekoliko puta naglasio kako smatra da je brojanje dopisnih glasova problematično i okrivio demokrate da mu tim putem žele ukrasti pobjedu.
Izvor:Index.hr

Najčitanije