22 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden će ranije od predviđenoga postići cilj – 100 miliona cijepljenja

SAD – foto EPA

Mjesec dana prije predviđanja, Sjedinjene Američke Države bi trebale u četvrtak ostvariti cilj koji je odredio predsjednik Joe Biden o 100 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana njegovog mandata.

Joe Biden će održati govor 58. dana predsjedanja o “napretku” vezano uz taj postavljeni cilj, rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće, prenosi Hina.

Ritam cijepljenja u Sjedinjenim Američkim Državama je izuzetno ubrzan posljednjih sedmica.

Sada se prosječno ubrizga 2,4 miliona doza cjepiva dnevno dok je u vrijeme kada je demokratski predsjednik stupio na vlast 20. januara to bilo manje od milion.

Udvostručenje cilja

U tom kontekstu, nije nerealno razmatrati udvostručenje početnog cilja, ili 200 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana Bidenova mandata, ocjenjuje se.

Prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) blizu 30 posto Amerikanaca starijih od 18 godina su primili najmanje jednu dozu i više od 65 posto među onima starijim od 65 godina.

Čim je stupio na vlast, neki republikanci Bidena su nazvali preslabim za ostvarenje tog cilja.

Tri cjepiva su odobrena u Sjedinjenim Američkih Državama, ono Johnson & Johnsona koje se daje u samo jednoj dozi, Pfizer/BioNTechovo u dvije doze i Modernino također u dvije doze.

Sjedinjene Američke Države su izdale dovoljno narudžbi da do kraja maja prime dovoljno doza za cijepljenje svih odraslih Amerikanca.

Izvor:Hina

Najčitanije