9 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden i EU optužuju Putina za Navaljnijevu smrt

Navaljni – foto Routers

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu.

Zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki objavila je u petak da je ruski oporbeni čelnik Navaljni mrtav.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni osjećao loše nakon šetnje u petak i gotovo odmah izgubio svijest. U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Još se ne zna uzrok smrti Alekseja Navaljnog

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome. Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornikca ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da forenzički rezultati još uvijek nisu stigli i da se ne zna uzrok smrti, ali da zapad već izvlači svoje zaključke.

Liječnici su pokušavali reanimirati Navaljnog više od 30 minuta

Ruski liječnici pokušavali su više od 30 minuta reanimirati Alekseja Navaljnog, ruskog oporbenog čelnika koji je umro u petak u zatvoru, objavila je mjesna bolnica, a prenio Interfax.

– Liječnici koji su stigli na mjesto događaja nastavili su reanimaciju koju su već izvodili zatvorski liječnici. Oni su je izvodili više od 30 minuta. Međutim, pacijent je umro, objavila je javna bolnica iz grada Labitnangija, koji se nalazi u blizini kažnjeničke kolonije u kojoj je Navaljni služio dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Julija Navaljni ne vjeruje ruskim medijima

Julija Navaljni izjavila je u petak da ne vjeruje ruskim medijima koji su izvijestili o smrti njezina supruga, ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, no pokaže li se istinitom, za to je okrivila ruskog predsjednika Vladimira Putina i pozvala svijet da se bori protiv njegova “groznog režima”.

– Ne znam trebamo li vjerovati toj groznoj vijesti koju smo dobili kroz službene medije jer godinama znamo da ne možemo vjerovati Putinu i njegovoj vladi. Oni stalno lažu, rekla je Julija Navaljni koju je vijest o smrti zatekla na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

– Ako je to istina, voljela bih da Putin, njegovi ljudi u vladi, njegovi prijatelji znaju da će biti kažnjeni zbog onoga što su učinili mojoj zemlji, mojoj obitelji, mome suprugu, izjavila je.

– Taj dan će doći brzo.

Pozvala je međunarodnu zajednicu i sve ljude svijeta da se zajedno bore “protiv tog zla, tog groznog režima u Rusiji”

– Putin treba osobno odgovarati za sve zločine koje je počinio posljednjih godina” rekla je Julia Navaljni.

Navaljni

Vlasti upozoravaju protiv prosvjeda u Moskvi zbog smrti Navaljnog

Ured državnog odvjetnika upozorio je Ruse da ne sudjeluju na prosvjedu koji se planira u Moskvi nakon smrti oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u petak zatvoru.

Uzmite u obzir da ovaj događaj nije koordiniran s izvršnim vlastima grada, u skladu s procedurom uspostavljenom zakonom, objavio je ured.

Društvenim mrežama šire se videosnimke i fotografije stanovnika koji diljem Rusije odaju počast Navaljnom nakon što se proširila vijest o njegovoj smrti.

 

Dan prije smrti Navaljni je na sudu zbijao šale

Navaljni je jučer svjedočio putem video veze, izgledao je dobro i veseo, smijao se i zbijao šale o tome kako ima sve manje novca i sučevoj plaći. Kamera je pokazala i sudske dužnosnike kako se smiju zajedno s njime.

– Poštovani suče, poslat ću vam broj mojeg privatnog računa kako biste mogli iskoristiti svoju veliku plaću saveznog suca da ‘zagrijete’ moj račun jer mi ponestaje novca, rekao je.

Portal SOTA objavio je da je sudsko ročište sazvano nakon “svađe” sa zatvorskim dužnosnikom koji je Navaljnom pokušao zaplijeniti kemijsku. Navaljni je kasnije u četvrtak na X-u napisao da je dobio 15 dana samice, četvrti put u manje od dva mjeseca. To je bila njegova posljednja poruka.

Ruske novine Novaya Gazeta citirale su njegovu majku koja je rekla da je njezin sin bio živ, zdrav i sretan kad ga je posljednji put vidjela 12. veljače.

Novaya Gazeta je izvijestila da je Ljudmila Navaljna u Facebook objavi napisala: “Ne želim čuti nikakvu sućut. Vidjeli smo ga u zatvoru 12. veljače, na sastanku. Bio je živ, zdrav i sretan.”

Istaknuti ruski oporbenjaci optužuju Kremlj za Navaljnijevu smrt

Dvojica poznatih rusa, šahist Gari Kasparov i urednik Dmitrij Muratov, rekli su u petak da je ruski režim odgovoran za smrt najvećeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, dok je slavni pisac Boris Akunjin kazao da je Navaljni postao besmrtan.

Protivnik Kremlja i bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov u petak je rekao kako je Vladimir Putin Navaljnog ubio sporo i javno.

–  Putin nije uspio ubiti Navaljnog brzo i u tajnosti trovanjem, pa ga je ubio sporo i javno u zatvoru, napisao je ruski šahist s hrvatskom putovnicom na platformi X.

Navaljni je ubijen jer je razotkrio Putina i njegovu mafiju kao prevarante i lopove koji jesu, dodao je Kasparov, a prenosi France Presse.

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov smrt Navaljnog proglasio je ubojstvom te naglasio da su do toga doveli zatvorski uvjeti.

Muratov je bio urednik nezavisnog medija Novaje Gazete koji je prestao izlaziti nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Rusiji je proglašen stranim agentom te je svoju Nobelovu nagradu prodao na aukciji za 103,5 milijuna dolara, kazavši da će ta sredstva donirati za djecu izbjeglice u Ukrajini.

Pisac Boris Akunjin u petak je pak rekao da je Navaljni postao besmrtan.

– Jedan ubijeni Aleksej Navaljni bit će veća prijetnja diktatoru od živog Alekseja Navaljnog. Diktator ne može više ništa protiv njega, Navaljni je postao besmrtan, napisao je Akunjin, u egzilu od 2014. Na kraju će on pokopati Putina, dodao je književnik.

Leonid Volkov, jedan od najvećih saveznika Navaljnog, u petak je upozorio protiv vjerovanja državnoj propagandi.

– Navaljni nije samo umro, rekao je Volkov, Putin ga je ubio.

– Lagali su, lažu i lagat će, napisao je na aplikaciji Telegram. 

EU: Putin je jedini odgovoran za smrt Navaljnog

Čelnici europskih institucija optužuju režim ruskog predsjednika Vladimira Putina za tragičnu smrt oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

– Duboko sam uznemirena i ožalošćena viješću o smrti Alekseja Navaljnog. Ovo je mračan podsjetnik na to što Putin i njegov režim predstavljaju, objavila na društvenoj mreži X predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Navaljni se borio za za vrijednosti slobode i demokracije i za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu, dodala je.

EU smatra ruski režim jedinim odgovornim za ovu tragičnu smrt, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da je šokiran medijskim izvješćima o smrti Alekseja Navaljnog, hrabrog čovjeka koji je svoj život posvetio spašavanju časti Rusije, dajući nadu demokratima i civilnom društvu. On također ističe da je Putin jedini odgovoran za smrt Navaljnog.

 

Mnogi čelnici izrazili žaljenje zbog smrti Alekseja Navaljnog

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je jako ožalošćen i potresen izvješćem o Navaljnijevoj smrti te poručio da treba utvrditi sve činjenice koje su do toga dovele.

– Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija mora odgovoriti na ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti, kazao je Stoltenberg.

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navaljni platio životom svoju hrabrost. Svi smo jako tužni zbog toga što se onaj tko se zalaže za demokraciju mora bojati za svoju sigurnost i svoj život, dodao je Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji u Berlinu zajedno sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim.

– Očito mi je da je (Aleksej Navaljni) ubijen poput tisuća drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno tko će umrijeti sve dok je na položaju, naglasio je Zelenski.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je na X-u: “To je strašna vijest. Kao žestoki borac za rusku demokraciju, Aleksej Navaljni pokazao je nevjerojatnu hrabrost kroz svoj život”.

– Moje su misli s njegovom suprugom i narodom Rusije za koji je ovo velika tragedija.

Tko je bio Aleksej Navaljni?
Navaljni (47) je bio vodeća figura rascjepkane ruske oporbe.
Pristaše su ga prikazivale kao rusku verziju Nelsona Mandele koji će jednoga dana biti pušten iz zatvora kako bi vodio zemlju.

Zaslužio je divljenje mnogih u ruskim oporbenim krugovima jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru.

Uspon

Bivši odvjetnik, Navaljni se proslavio blogovima koji su razotkrivali golemu korupciju među ruskom elitom, opisujući Rusiju kojom vladaju “prevaranti i lopovi”.

Sudjelovao je u ruskim nacionalističkim povorkama 2000-tih.

Pozivi na ograničavanje imigracije i kritike zbog onoga što su neki smatrali njegovim pretjerano nacionalističkim stavovima doveli su do njegovog izbacivanja iz liberalne oporbene stranke Jabuka 2007.

On je prozivao elitu oko predsjednika Vladimira Putina i razotkrio je dio raskoši životnog stila viših dužnosnika koristeći internet, pa čak i bespilotne letjelice, kako bi ilustrirao ono što je opisao kao njihovu ogromnu i luksuznu imovinu.

Kada su se rasplamsale demonstracije protiv Putina u decembru 2011. nakon izbora obilježenih optužbama za prijevaru, on je bio jedan od prvih vođa prosvjednika koji su uhapšeni.

Navaljni je dugo prognozirao da bi se Rusija mogla suočiti sa seizmičkim političkim previranjima, uključujući revoluciju, jer je rekao da je Putin izgradio krhki sustav osobne vladavine koji se oslanja na poltronstvo i korupciju.

Što kaže Kremlj?

Kremlj je ranije odbacio Navaljnijeve optužbe o golemoj korupciji i Putinovom osobnom bogatstvu.

Navaljnijev pokret je zabranjen i većina njegovih starijih saveznika pobjegla je iz Rusije i sada živi u Evropi.

Ruski dužnosnici Navaljnog su proglasili ekstremistom koji je marioneta američke obavještajne službe CIA-e za koju kažu da želi posijati sjeme revolucije kako bi oslabila Rusiju i učinila ju poslušnikom zapada.

Navaljni je nebrojeno puta privođen zbog organiziranja javnih skupova te je više puta procesuiran zbog optužbi koje uključuju korupciju, pronevjeru i prijevaru.

On je poručivao da su optužbe i osude politički motivirane.

Navaljni je 2023. osuđen na dodatnih 19 godina zatvora u kaznenoj koloniji s najstrožim režimom, a kazao je da je taj slučaj pokrenut kako bi se politički pokorio ruski narod.

Trovanje

U avgustu 2020. Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska u Sibiru za Moskvu. Pilot je hitno sletio, spasivši mu život, a Navaljni je prebačen u Berlin, gdje je liječen od učinaka neurotoksina.

Njemački testovi pokazali su da je riječ o novičoku, otrovu razvijenom u Sovjetskom Savezu.

Putin je odbacio medijsku istragu koja je ustanovila da je za trovanje odgovoran tim ubojica ruske obavještajne službe FSB.

Da ga je netko htio otrovati, dokrajčio bi ga, rekao je Putin.

Sa suprugom Julijom navaljni ima dvoje djece – Darju i Zahara.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije