20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova riba u Jadranu, stručnjak upozorio: Nije jestiva

Riba – Tetragonurus cuvieri
IZVOR: PROFIMEDIA / AUTOR: – / ARDEA / PROFIMEDIA

Kod Šipana je danas ulovljena nepoznata riba dugačka 20 cm, a ulov su ribari prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu



“Iako još nismo analizirali primjerak (u kontaktu smo s ribarom), poprilično smo sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Ista je već ranije zabilježena u Jadranu no samo na području Albanije, a ovo je po prvi puta da je bilježimo i u hrvatskim vodama.

Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom’, rekao je za N1 Branko Dragičević, viši znanstveni suradnik laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Dodao je da se o njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena.

‘Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 cm, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 cm’, kazao je Dragičević.

Najčitanije