23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro spomenik Mati Parlovu u njegovu rodnom kraju

Pula: otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu – foto arhiv Hina

Predstavnici Hrvatskog boksačkog saveza i Splitsko-dalmatinske županije dogovorili su završne korake u postavljanju spomenika Mati Parlovu, najvećem boksaču i sportašu Hrvatske u 20. stoljeću, u njegovu rodnom kraju.

Mate Parlov, porijeklom je iz Ričica kod Imotskog, a rođen je u Splitu 1948. godine, dok je najveće uspjehe postigao u Puli, koja mu se 2021. godine odužila postavljanjem spomenika. Parlov je jedini boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.
Uz čelnike HBS-a Bonu Bošnjaka i Juricu Runtića, na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-a te pomoćnik pročelnika Željko Primorac, kao i autor spomenika, akademski kipar Anto Jurkić, koji je i autor spomenika Mati Parlovu postavljenog 2018. godine u Fažani kod Pule.

HBS navodi na svojim stranicama da je Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Hrvatskim boksačkim savezom osigurala potrebna sredstva za podizanje spomenika Parlovu, a definitivna lokacija bit će određena u dogovoru s lokalnom zajednicom.

Monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine, a u izvedbi akademskog kipara Jurkića bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3.5 metra.

Najčitanije