12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden se nada dogovoru o prekidu vatre u Gazi do Ramazana

Biden / foto AA

Američki predsjednik Joe Biden jučer je rekao kako se nada da će doći do dogovora o prekidu vatre između Izraela i militantne skupine Hamas do muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji će početi 10. ožujka. Upitan očekuje li dogovor do tada, Biden je rekao: “Nadam se. Još uvijek jako puno radimo na tome”, izvijestio je BBC.

“Još to nismo postigli”, rekao je novinarima napuštajući Bijelu kuću u petak. Bidenova izjava dolazi usred napetih pregovora o prekidu vatre i dok na njega raste pritisak da pomogne u suzbijanju sukoba. Predloženi dogovor predviđa 40-dnevnu stanku u svim vojnim operacijama od početka ramazana, kao i povećan protok pomoći u Gazu, rekao je izvor blizak pregovorima novinskoj agenciji Reuters.

Također bi navodno uključivao sporazum o oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelske taoce u omjeru deset prema jedan. Muslimanski sveti mjesec, tijekom kojeg vjernici poste od zore do zalaska sunca, počet će 10. ili 11. marta. Točan početak ramazana određuje se prvim viđenjem polumjeseca, tako da može varirati od mjesta do mjesta.

Najčitanije