14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kolumbija kreće u akciju: Vađenje blaga iz olupine galije San José

FOTO AFP

Kolumbijska vlada najavila je da će u travnju s pomoću robota početi vađenje predmeta “neprocjenjive vrijednosti” iz olupine legendarne španjolske galije San José, potopljene prije tri stoljeća na Karibima. Brod je prevozio zlato i drago kamenje.

Brod, jedan od najvećih španjolskih armada, potopila je britanska flota u noći 7. lipnja 1708. u blizini otočja Rosario, uz obalu Cartagene de Indias, na sjeverozapadu Kolumbije, piše Otvoreno more.

Usred rata za španjolsko nasljedstvo (1701.-1712.), brod je prevozio zlato, srebro i drago kamenje iz španjolskih kolonija u Americi na dvor kralja Filipa V. Samo je nekoliko od 600 članova posade na brodu preživjelo potonuće.

Sedam godina nakon otkrića olupine, kolumbijske vlasti počet će ponovno sastavljati predmete vidljive oko olupine, “bez modificiranja ili oštećenja olupine”, poput komada keramike, rekao je kolumbijski ministar kulture Juan David Correa.

Radi se o tome da se vidi kako se ti objekti “ponašaju kada izađu (iz vode) i da se shvati što možemo učiniti” kako bismo povratili ostatak, objasnio je na mornaričkom brodu ARC Caribe, offshore bazi za nadolazeće operacije. Nije precizirao mogu li se neki od najvrednijih predmeta izvući u ovoj prvoj fazi, navodi Otvoreno more.

Radovi, po cijeni od 4,5 milijuna dolara, izvodit će se s pomoću robota sposobnog spustiti se na dubinu od 600 metara, gdje se nalazi olupina. Međutim, njegova točna lokacija čuva se u tajnosti kako bi se zaštitilo ono što se smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića u povijesti gusara i drugih nenamjernih lovaca na blago.

Najčitanije