10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH produžava auto-put prema Crnoj Gori: U pripremi gradnja dionice od Čapljine do Stoca

Jadransko-jonski put

Dok u Hrvatskoj traje euforija oko skorog puštanja u saobraćaj Pelješkog mosta, Javno poduzeće “Autoceste FBiH” upravo je objavilo javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora, dionica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj kod Čapljine, dužine oko 23 kilometra.

Kako je ranije saopšteno, auto-put bi vodio do crnogorske granice kod Nudola, nakon čega bi se produžio do granice s Albanijom.

Vijest o javnom pozivu za hrvatsku stranu ne bi bila toliko važna da za sobom ne povlači novi mogući problem saobraćajne (ne)povezanosti Dubrovačko-neretvanske županije. Mnogi se već pitaju postaje li Počitelj glavno čvorište na putu od Trsta do Grčke, a novi Pelješki most tek lokalna obilaznica, prenosi Indikator.ba.

Pelješki most gubi na značaju

U tekstu pod naslovom “Jadransko-jonska autocesta neće preko Dubrovnika, nego preko Trebinja”, “Dubrovački vjesnik” piše da nakon 20 godina čekanja na putnu sponu juga Hrvatske sa ostatkom te zemlje, niko ne želi nida pomisli da bi Pelješki most s pristupnim putevima mogao “izgubiti na cijeni” ako regionalni krak Jadransko-jonskog auto-puta krene kroz zaleđe, od Počitelja do krajnje tačke Aranđelova kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom i u potpunosti zaobiđe teritoriju Hravatske?

Dosad se o jadransko-jonskom saobraćajnom pravcu govorilo kao benefitu za saobraćajno izolovani jug Hravatske, posebno zbog dovršetka Pelješkog mosta i očekivanog prolaska auto-puta područjem Neuma.

“Hoće li se najveći hrvatski infrastrukturni projekat uklopiti u taj kalup trebalo bi biti jasnije nakon 15. marta, kad ističe rok za prijavu ponuđača zainteresovanih za izgradnju dionice Stolac-Počitelj. Ugovorna vrijednost dokumentacije je procijenjena na 6.000.000 miliona KM bez PDV-a, a planirani rok završetka je 18 mjeseci. Početak trase u Počitelju projektanti vide kao spoj s panevropskim Koridorom Vc (od Venecije do Kijeva), a osim kroz opštine Stolac i Čapljinu obuhvatio bi i Ravno, Ljubinje, Trebinje i išao dalje prema Crnoj Gori, bez vidljive veze sa Hrvatsko”, prenosi “Dubrovački vjesnik”.

Ipak, kako piše autor, u hrvatskim stručnim i političkim krugovima, međutim, ne smatraju da će na budućem saobraćajnom pravcu Pelješki most ostati marginalizovan.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ističe da svaka država razmišlja o načinu povezivanja svoje teritorije, s toga nije žilio da kometariše trasu Jadransko-jonskog auto-puta kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

“Što se tiče Hrvatske, planira se povezivanje krajnjeg juga auto-putem od čvora Metković do Osojnika s izlaskom u BiH (kao dijelom Jadransko-jonskog koridora), brzom saobraćajnicom Aerodrom Čilipi – Dubrovnik – Osojnik i brzom cestom Brijesta – Perna”, rekao je Dobroslavić.

Hrvatske autoceste u međuvremenu su intenzivirale razgovore o izgradnji 47 kilometara auto-puta u punom profilu sa još 14,7 kilometara pristupnih puteva od Metkovića do Dubrovnika (Osojnik) po cijeni od 1.200.000.000 kuna, odnosno oko 160 miliona eura.

Najčitanije