17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden o Ukrajinskoj krizi: Napad i dalje moguć

Biden – foto EPA

Američki predsjednik Joe Biden obratio se Americi i svijetu oko Rusko-ukrajinske krize.

U desetominutnom govoru iz Bijele kuće Biden je kazao kako je mogućnost ruske invazije na Ukrajinu i dalje vrlo moguća, te da američka strana još ne može potvrditi ruske tvrdnje o povlačenju dijela snaga s ukrajinske granice. No, Washington želi iskoristiti sve diplomatske mogućnosti kako bi se situacija smirila i izbjegla stradanja ljudi.

Na granici s Ukrajinom i Bjelorusijom sada se, prema procjeni američkih analitičara, nalazi 150 tisuća ruskih vojnika. Biden je ponovio da SAD neće slati svoje trupe u slučaju invazije na Ukrajinu, ali i upozorio da će Amerika i saveznici poduzeti akcije ako ruske snage krenu u bilo koju državu članicu NATO-a u okruženju Ukrajine, jer “napad na NATO napad je na sve nas”.

– Dođe li do ruskog napada na Ukrajinu, odgovor zapadnih saveznika bile bi “moćne sankcije”, Rusija bi sama sebi zadala rane i požalila zbog invazije, kazao je.

Biden se u govoru obratio i ruskim građanima.

– Sjedinjene Države nisu prijetnja Rusiji. Ukrajina nije prijetnja Rusiji. Ni SAD i NATO nemaju projektile u Ukrajini. Nemamo ni planove da ih tamo postavimo. Ruski narod nije naša meta, ne nastojimo destabilizirati Rusiju, građani Rusije – vi niste naši neprijatelji, poručio je američki predsjednik.

– Ovo je više od Rusije i Ukrajine, ovo je zauzimanje za principe u koje vjerujemo, zaključio je Biden.

Izvor:Hina

Najčitanije