20 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela uskoro bez grita, čitav posao bi trebalo da bude završen do 30. juna

Brod Dakota danas sa gritom isplovljava iz Boke- foto čitalac

Brod Šenon River (Shannon River), koji plovi pod panamskom zastavom, a koji će odvesti poslednjih 6.000 tona opasnog grita, u okviru projekta „Remedijacija i čišćenje zemljišta Brodogradilišta Bijela“ uploviće u Bijelu u subotu, 29. januara, informišu iz Valga.

Nakon više od 40 godina prostor nekadašnjeg Brodogradiliša biće očišćen od grita, koji se odvozi na deponiju u Sevilji. Za kontaminiranu zemlju biće potrebno sedam ili osam brodova, a taj teret će takođe biti transportovan na istu lokaciju.

Kada je riječ o ulju koje je preostalo nakon zatvaranja pogona Brodogradilišta, ono će biti prevezeno kamionima u Grčku, tečni zauljeni otpad u Austriju, preostali azbest za Njemačku, dok će u Portugal biti transportovane opasne vreće.

Prema aneksu ugovora, čitav posao bi trebalo da bude završen do 30. juna ove godine, što je obaveza francuske kompanije Valgo, koja je izabrana na tenderu.

Brod Dakota, koji plovi pod zastavom Malte isplovio je danas za Sevilju sa ukupno 7,5 hiljada tona kontaminirane zemlje, koja je iskopana na prostoru bivšeg Brodogradilišta u okviru sanacije i čišćenja prostora.

Riječ je o prvom brodu sa ovom vrstom tereta, koju karakterišu visoki sadržaju ulja, mazuta, karbon dioksida i karbon monoksida.

Podsjećamo, ove sedmice iz Bijele je već isplovio jedan brod sa otpadom. Kako su kazali iz Valga, uz brod koji uplovljava u subotu, znači da će u roku od 10 dana iz Crne Gore ka Evropskoj uniji biti izvezena tri broda sa opasnim teretom.

Svjetska banka je za saniranje „crne ekološke tačke“ u Bijeloj obezbijedila 23 miliona eura, posao je povjeren francuskoj kompaniji Valgo.

Na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta biće izgrađen Centar za remont jahti i mega jahti.

Posao na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta počeo je u julu 2018. godine, a izvoz grita zaustavljen je u dva navrata. Prvi put u avgustu 2019. zbog dozvola za izvoz a potom i prošle godine, par mjeseci pošto je posao nastavljen.

Izvor:RTHN

Najčitanije