23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena izgradnja Pelješkog mosta

Pelješki most

Nakon 1277 dana završena je izgradnja mosta Pelješac. Iako se formalni završetak radova računa nakon završetka tehničkog pregleda, jer se tokom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba dodatno ispraviti već danas se zapravo može kazati kako su radovi završili.

Kineska firma CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. jula 2018. godine. Tog dana je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao. Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog.

Međutim, kada se uzme u obzir da su radovi nekoliko mjeseci stajali zbog epidemije koronavirusa može se reći kako je most završen prije utvrđenog roka. Nakon uspješnog završetka tehničkog pregleda slijedi postupak ishođenja svih potrebnih dozvola za most.

U ovom trenutku završeni su radovi na mostu a uskoro će biti završena i spojni put koji vodi od Jadranske magistrale do samog mosta, te još treba napraviti spoj od mosta do deonice nove pelješkog puta od Duboke do Šparagovića koju gradi firma Strabag kako bi most s obe strane bio spojen s kopnom.

Prema poslednjim službenim najavama iz Hrvatskih cesta, na leto će u promet biti puštena spojna cesta od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac te nova pelješka cesta od mosta do čvora Prapratno. Preostali dio puta, od stonske obilaznice do mjesta Doli trebala bi biti završena najkasnije do kraja ove godine, prenosi Jutarnji list.

Najčitanije