16 C
Kotor

Slušaj online radio

Biskup Perić naložio održavanje misa s vjernicima u svim crkvama u Hercegovini

Ratko Perić

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkava i održavanje svetih misa uz prisustvo vjernika ističući da vlasti nemaju pravo rastjerati vjernike ispred crkava jednako kao to što ne čine iz trgovina i drugih sličnih mjesta zbog epidemije koronavirusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz nazočnost vjernika unatoč ranijim naputcima da se nastavi s tim obredima, dok je najveći broj nastavio služenje misa unatoč nalogu vlasti da se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao ‘rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s “onim dopuštenim brojem duša”. Po istoj obavijesti ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko 2 metra.

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donijele su početkom aprila strože mjere po kojima se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, ‘što mu nijedan društveni medij ne može dati’.

„I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?“, upitao se mostarsko-duvanjski biskup.

On je donio odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakarament krizme, kao i običaj tzv. ‘blagoslova polja’ kada se upućuju molitve za blagoslov ljudi, njihova rada i plodova s njihovih poljâ.

Epidemija koronavirusa nije poštedila svećenike ili časne sestre.  Na području Međugorja preminulo je troje starijih redovnika od posljedica zaraze virusom Covid-19.

Izvor:Hina

Najčitanije